Sloga: Đukić Dejanović da podnese ostavku, ne pokazuje volju da reši probleme 1foto: R.Z./ATAImages

Sindikat Sloga ocenio je da bi najodgovorniji potez ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović bio da podnese ostavku, „jer ne pokazuje sposobnost ili volju da reši probleme u toj oblasti“.

Sindikat je u saopštenju osudio nedavni zahtev Đukić Dejanović da direktori škola dostave spiskove nastavnika koji učestvuju u štrajku i ocenio da je takav potez nedopustiv i suprotan osnovnim pravima radnika na izražavanje nezdovoljstva i sindikalno organizovanje.

„Podsećamo da su spiskovi ove vrste kroz istoriju često korišćeni kao alat za pritisak, zastrašivanje i progon onih koji se bore za svoja prava. U kontekstu sve učestalijih napada na sindikate, radnike i ekološke aktiviste, ovakve mere dodatno narušavaju poverenje i otežavaju socijalni dijalog između zaposlenih i nadležnih institucija“, stoji u saopštenju.

Kako navodi sindikat, posebno je iznenađujuće što takav postupak dolazi od ministarke koja pripada partiji koja sebe naziva socijalističkom.

„Socijalističke vrednosti podrazumevaju zaštitu radničkih i socijalnih prava, promociju jednakosti i podršku onima koji se bore za bolji položaj u društvu, u konkretnom u prosveti koja je u nezaustavljivom sunovratu“, navodi se u saopštenju.

Portal Nova objavio je juče da je Ministarstvo prosvete uputilo dopis direktorima osnovnih i srednjih škola povodom štrajka prosvetnih radnika u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji.

Ministarstvo prosvete je, kako navodi portal, od direktora škola zatražilo precizne, proverene podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari