Đukić Dejanović o bezbednosti prosvetara: Biće zaštićeni kao advokati, promena zakona do kraja godine 1foto FoNet Zoran Mrđa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su sa reprezentativnim sindikatima precizirani koraci u cilju zaštite i pojačane bezbednosti zaposlenih u prosveti na način koji imaju advokati u vršenju svojih poslova, što znači da će sankcije biti strože.

„Sam postupak izmena i dopuna zakona je procedura koja je više na ministarstvu pravde, ali suština izmena je već dogovorena na relaciji dva ministarstva i sindikata. Sve je usaglašeno. Očekujemo da će izmena zakona biti do kraja godine. Krivični zakonik se ne menja preko kolena, ministarstvo pravde treba da ispoštuje sve procedure koje zahteva izmena ovako delikatne zakonske materije“, rekla je Đukić Dejanović u intervjuu za NIN.

Kako je objasnila, narušavanje bezbednosti svih zaposlenih u prosveti biće sa znatno oštrijim sankcijama i kažnjavanjem pojedinaca.

„Preduzeće se odredbe kao kod advokata i svaka mera će biti znatno stroža nego u drugim slučajevima nekog napada u nekoj instituciji ili primera radi visine kazne za događaj na ulici. Kada je reč o povećanju bezbednosti za profesore, sindikati su tražili da najstrože bude kažnjen počinilac za bilo koje nasilje, od digitalnog do fizičkog. I tako će i biti, sve sankcije koje se izriču biće strože. A u slučaju maloletnika, sankcije će snositi roditelji“, precizirala je Đukić Dejanović.

Na pitanje kada se može očekivati izjednačavanje plata u prosveti sa prosečnom zaradom, ona je odgovorila da postoji potpisan protokol sa sindikatima o obavezama ministarstva i vlade.

„Protekle godine smo povećali plate za preko 30 odsto i na to uvećanje sada idu nova. Povećanja u prosveti biće procentualno veća u odnosu na ostale resore, i to deset do 15 odsto, i namera je da najmanja, ona početna plata uposlenog u prosveti, bude izjednačena sa prosečnim ličnim dohotkom“.

Ona je navela da je „plan da u januaru bude povećanje iznad nivoa povećanja u ostalim sektorima i izjednačavanje o kojem govorimo će biti tokom ove školske godine“ i dodala:“ To znači da će na dosadašnja uvećanja biti dodatnih iznad deset, 11 odsto. Prosveta mora biti finansijski stimulisana i u okviru protokola dogovorili smo da se ide na kontinuirana povećanja“.

Povodom najava da će pojedini sindikati prosvetara stupiti u „beli štrajk“ od 2. septrembra, ona je konstatovala da nijedan od četiri reprezentativna sindikata nije najavio bilo koji oblik obustave rada, ali ministarstvo ima saznanja iz medija o najavi štrajka dva sindikata koja nisu reprezentativna.

„Najavljeno je da će ispunjavati sve dužnosti, ali neće ocenjivati i upisivati ocene u elektronski dnevnik. Ukoliko se ne ispune zahtevi koje navode, svim učenicima daće po jednu peticu. Ministarstvo prosvete, ali i ostala nadležna ministarstva koja učestvuju u procesu razgovora sa prosvetarima iz reprezentativnih sindikata, ima do sada dobra iskustva. Imamo protokol koji je usaglašen, zahteve koji su nam izneti, kontinuirano se odrađuje sve i niko u tom procesu do sada nije imao problema“, rekla je Đukić Dejanović.

Za sutra je najavljeno da će se premijer Miloš Vučević sastati sa predstavnicima sindikata prosvete, u zgradi vlade, uz učešće Đukić Dejanović i ministra finansija Siniše Malog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari