Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, u iznošenju svoje odbrane pred Specijalnim sudom, optužio je juče bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da je toj firmi onemogućio dobijanje poslova u Beogradu, „čak i učestvovanje na tenderima“ od 2011. godine.

– Nibens grupa je na crnoj listi dobijanja poslova u Beogradu. Bili smo zainteresovani za rekonstrukciju Mirijevskog bulevara i petlju na Carevoj ćupriji, međutim, nismo učestvovali ni na tenderima, a kamoli dobijali poslove u Beogradu. Saznao sam da iza toga stoji Dragan Đilas – rekao je Đurašković.

Osvrćući se na izlaganje od prekjuče, optuženi Đurašković je istakao da su ga mediji pogrešno preneli, i da on ni u jednom trenutku nije optužio čelnike Demokratske stranke Borisa Tadića i Miodraga Rakića, kao ni tadašnjeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, za ucene i pritisak, koji su doveli do propasti srpskih putarskih preduzeća.

– Pritisak na mene vršio je bivši ministar Dušan Petrović, uz obrazloženje da je to u interesu države. To je počelo 2010. godine, kada su PZP Beograd, Putevi Užice i Planum Zemun formirali konzorcijum za tender za izgradnju 110 kilometara Koridora 10. Petrović je od mene tražio da u konzorcijum ubacimo, i to kao nosioca posla, preduzeće Interkop Šabac – precizirao je Đurašković, dodajući da je o tome tada razgovarao sa ministrom Milutinom Mrkonjićem.

– On me je saslušao i bio vrlo korektan. Mrkonjićeve stavove delili su i Tadić i Rakić. Oni nisu vršili pritisak na mene – podvukao je Đurašković. Obraćajući se sudiji, optuženi je juče rekao da je na sudu da utvrdi da li su ti događaji bitni za proces, i da li će pomenuti političari biti pozvani kao svedoci. U završetku iznošenja svoje odbrane, Đurašković je ponovio da nije kriv, i da je „svoj životni vek proveo bez prekršaja“.

– Sve što sam ikad radio zavedeno je u knjigama, a poslove su redovno kontrolisale inspekcije. Nikada nije nađena utaja poreza, pranje novca, „crni fondovi“, niti sam učestvovao u bilo kakvoj aferi. U ovom procesu oštećen sam ja i moja porodica, a ne putarska preduzeća – naglasio je Đurašković. On je kao potpuno neosnovane i nelogične označio optužbe da je načinio štetu svom kapitalu zarad interesa Miroslava Miškovića.

Optužnica

Vlasnik Delte Miroslav Mišković, njegov sina Marko, Milo Đurašković i još osam osoba okrivljeni su za nezakonito izvlačenje novca iz putarskih preduzeća i utaju poreza kojom su, prema optužnici, putarska preduzeća oštećena za 16,95 milijardi dinara, a republički budžet za 472 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari