Đurđevdan - najmističniji praznik u Jugoslaviji 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ni o jednom prazniku ne čini se više magijskih radnji nego o Đurđevdanu. Sve one rade se “u gluvo doba”.

Devojke se kupaju u reci, okićene raznim travama i zelenilom, ujutru kupe rosu maramom, a sa tom rosom mese hleb i bacaju svakakve vradžbine, valjaju se po mravinjaku – ovo su samo neki od običaja koji su se u Jugoslaviji praktikovali o Đurđevdanu pre 80 godina, piše list Pravda 6. maja 1938. godine.

Đurđevdan - najmističniji praznik u Jugoslaviji 2

“Najveća je pažnja posvećena deci – njih majke za Đurđevdan opasuju vrbom (da budu vitka), ljuljaju na drenovom drvetu (da budu zdrava), kupaju ih u naročito opremljenoj vodici (da ih očiste od raznih boleština), kite ih raznim đerdanima (da oteraju čini)”, piše Pravda.

U srezu boljevačkom, devojke su gledale u sunce i momka za koga žele da se udaju – po ceo dan, a u okolini Đevđelije obeležile bi tri ružina cveta crvenim koncem, svaki cvet bi namenile po jednom momku, a onda pozvale prijateljicu da izabere cvet – i momka. U Dalmaciji su se valjale, navodno, u mravinjaku – da bi svakom momku bile mile.

Đurđevdan - najmističniji praznik u Jugoslaviji 3

U Crnoj Gori je pak obred dostizao vrhunac. Tako su devojke o Mitrovdanu podizale celokupne kolibe i u njima preko cele zime spremale devojačku svadbenu spremu. Na Đurđevdan su ih – rušile do temelja, što je trebalo da znači da će već naredne zime pronaći supruga.

Pravda još piše o specifičnom venčanju u Alžiru velikog šeika u to vreme. Kako su običaji nalagali, mlada je skinula feredžu, a gosti su iz Evrope su na venčanje došli bez čarapa i kravata. Jer im se zagubio prtljag.

Tu je još i izveštaj o velikoj posećenosti izložbe italijanskih portreta u Muzeju kneza Pavla, koju je za mesec dana videlo više od 50.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Novine Vreme donose karikaturu “uranka u Jugoslaviji 1938. godine”.

Đurđevdan - najmističniji praznik u Jugoslaviji 4

Tu je još i tekst o mladom bračnom paru iz Londona koji je pre osam decenija krenuo na svadbeni put dug 25.000 kilometara – barkom “Lejdi Dijana”.

Đurđevdan - najmističniji praznik u Jugoslaviji 5

Sa njima je krenuo još jedan mladić, a svo troje su bili engleski činovnici i jedva imali po 20 godina.

Oni su barkom krenuli do Novog Zelanda, gde su planirali da naprave farmu ovaca. Bilo je planirano da muškarci rukovode farmom, a devojka da kuva. I novinar je bio skeptičan da će ovo troje mladih i uspeti da doplovi i do petine puta.

Novine još pišu o rušenju stare zgrade hotela “Balkan” na Terazijama. Na tom mestu je trebalo da se podigne zgrada Akademije nauka, odnosno jednog njenog dela, a pored da bude palata industrijalca koji je izgleda bio vlasnik ovih zgrada.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari