Đurđević: Uvesti pravila - da đaci i roditelji tačno znaju šta je nasilje 1Ilustracija: FreeImages / Blake Campbell

Ministarstvo prosvete angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama kako bi se predupredilo vršnjačko nasilje koje je konstantno u porastu.

Angažovanje savetnika počinje od septembra, kako predviđa Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prema istraživanju iz 2018. u Srbiji 44 odsto učenika u školama trpi vršnjačko nasilje, a svaki peti učenik žrtva je ismevanja.

Profesorka i zamenica direktora na Visokoj školi za socijalni rad Sanja Đurđević, u Danu uživo, kaže da će, prema informacijama koje ima, savetnici doći iz prakse i da se radi o stručnim saradnicima iz škola, koji imaju veliko iskustvo. Nisu još poznati detalji o tome kako će ti savetnici biti raspoređeni i da li će pokrivati sve škole.

Program prevencije nasilja postoji od 2005. godine i sprovodi se i kroz tomove za sprečavanje nasilja u preko 300 škola u Srbiji, a gotovo 3.000 nastavnika je prošlo te obuke, navodi gošća N1.

Ono što mene brine je što je percepcija dece o nasilju i nas stručnjaka, nastavnika različita, kaže profesorka Đurđević. „Treba da se uvedu neka pravila u školama – da se najpre zna šta je tačno nasilno ponašanje, da se navedu nasilna ponašanja koja se neće tolerisati. To je prvi korak od koga treba krenuti“. Profesorka Đurđević kaže da s tim pravilima treba da budu upoznati i roditelji.

Gošća Dana uživo navodi da savetnici mogu da pomognu da timovi uvedu jasne i jedinstvene kriterijume – na primer, ako je potrebno raditi sa porodicama – da tačno bude utvrđeno kako će se to raditi i kada će se to raditi. „Ako nešto ima strukturu i ako je jasno definisano, teško da neće uspeti“.

Nasilje, kako kaže, zavisi i od kulturološke sredine i od porodičnog vaspitanja. Škole se žale da porodice ne sarađuju, naročito roditelji dece koja imaju neki problem u ponašanju, navodi gošća N1. Rešenje za to, u nekoj perspektivi, bi mogle da budu vaninstitucionalne službe, koje bi se bavile savetodavnim radom, jer nekad ti roditelji i deca smatraju da su stigmatizovani time što odlaze kod pedagoga ili psihologa u školi, zaključuje profesorka Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari