Poznata glumica Đurđija Cvetić biće novi selektor predstojećih Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, obelodanjeno je na konferenciji za javnost u Gradskom zdanju Požarevca.


Direktor Centra za kulturu Aleksandar Lukić je ovu odluku Organizacionog odbora 17. Glumačkih svečanosti obrazložio uverenjem da festival treba da doživi novinu. Do sada su u ulozi selektora bili pozorišni kritičari i reditelji a novina se sastoji u tome da festival koji je posvećen glumcu može svoje poverenje pokloniti jednom glumcu, kako bi se videlo kako izgleda nejgova vizura. – Đurđija Cvetić je jedan važan umetnik u našoj pozorišnoj umetnosti u poslednjih nekoliko decenija i to je bilo naše osnovno opredeljenje. Naravno, Đurđija Cvetić je zadužila naš festival jer je u poslednjoj deceniji prisutna na njemu iz godine u godinu, kao glumica u nekim važnim pozorišnim predstavama, potom u žiriju festivala i od ove godine, evo, i kao selektor. Ja sam uveren da će festival dobiti i tekako na vrednosti, jer će glumac birati ostvarenja koja će biti u festivalskom programu, tim prev što je posvećen glumcu, rekao je Lukić. On dodaje da se u organizaciji Festivala krenulo praktično prošlog meseca, kada se većalo o tome ko će biti selektor. Sada se ulazi u fazu istraživanja i biranja predstava koje će se igrati.

Nova selektorka, koja će se u ovoj ulozi nalaziti dva mandata, dakle 2012. i 2013. godine je rekla: – Imala sam sreću da sam igrala sa Milivojem Živanovićem kada sam bila sasvim mlada glumicam i to u jednoj televizijskoj drami koja se zvala „Prodajem polovna kola“. To je bila od jedna od mojih prvih uloga na televiziji i naravno da tada nisam mogla ni da slutim da će se godinama koje će proći doči dotle da ja u Milivojem gradu, na festivalu koji je u njegovu čast i nosi nejgovo ime, budem selektor. Neki od Vas znaju da sam ja nežno vezana za Požarevac, da imam lepo iskustvo sa festivalom, da sam bila i u situaciji da čuvam ključeve grada, da sam u dva navrata bila član žirija, a evo, sa godinama i iskustvom, došlo je vreme da budem i selektor, odlukom i voljom ljudi iz festivalskog odbora koji su smatrali da verovatno moje iskustvomože da ponudi jedan dobar festivalski program i selekciju i nadam se da ću opravdati njihovo poverenje, rekla je Đurđija Cvetić. Ona je izrazila nadu da će njen odabir zadovoljiti ukus i poznavalaca pozorišta i široke publike i istakla da nema dobrih uloga u lošim predstavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari