Odluku Srbije da zatvori granice za izbeglice koje ne izraze zahtev da zatraže azil u Nemačkoj ili Austriji vidim kao domino efekat sličnih poteza koji su povukli naši susedi. Zbirno posmatrano te odluke krše ljudska prava izbeglica i u suprotnosti su sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim pravom, a povrh svega neće dovesti do smanjenog priliva izbeglica, kaže za Danas Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Komentarišući odluku Vlade Srbije da spreči ulazak izbeglica koje ne izraze nameru da traže azil u Austriji i Nemačkoj, Đurović povlači paralelu sa ranijim merama kojima je zajedničko to što nisu urodile plodom.

– Kao i sa zabranom ulaska ljudi koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja i ova mera neće smanjiti priliv ljudi. Samo će povećati broj onih koji putem krijumčara ulaze u Srbiju – navodi Đurović.

Prema njegovim rečima, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija ovim putem postupaju direktno u suprotnosti sa važećim pravnim propisima i Ženevskom konvencijom koja izričito nalaže državama da otvore granice za sve koji iskažu nameru da traže azil.

Podsetimo, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je pre dva dana obelodanio odluku Vlade prema kojoj izbeglice koje ne izraze zahtev da azil traže na teritoriji Austrije i Nemačke neće više moći da prođu kroz teritoriju Srbije. Ministar je, obilazeći privremeni prihvatni centar za migrante u Adaševcima, takav potez opravdao odlukom austrijske vlade da uvede ograničenje za prihvat izbeglica.

Naime, nakon poslednje sednice austrijske vlade kancelar Verner Fajman je saopštio da će njegova zemlja u tekućoj godini primiti svega 37.500 podnosilaca molbi za dobijanje azila, a da taj broj do 2019. godine neće preći 127.500.

– Mi u Austriji ne možemo primiti sve izbeglice – rekao je Fajman, ne želeći da spekuliše šta će se dogoditi kada se popune zadate brojke.

Ko nema papir spava u snegu

Info centar za azil apelovao je juče da se izbeglicama u Beogradu omogući da spavaju u centrima za azil, bez obzira na to da li imaju tranzitnu policijsku potvrdu. Kako kažu, u Beogradu ima onih koji imaju isteklu tranzitnu policijsku potvrdu, kao i onih bez potvrde i svesni su da nemaju prava na smeštaj, ali ako se ovako nastavi, neko od njih će se smrznuti i umreti. „Lekari koji obilaze izbeglice već su nam prijavili slučajeve hipotermije i promrzlina. Srbija je pokazala da se od svih zemalja u regionu najbolje odnosi prema izbeglicama, mi molimo da se ta praksa i nastavi“, navodi se u saopštenju Info centra za azil.

Komesarijat: Smeštaj i pomoć svima

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je juče da, u saradnji sa drugim institucijama Srbije, uspeva da obezbedi dovoljne kapacitete za smeštaj migranata koji prolazi kroz Srbiju. „Sasvim smo svesni kakve su vremenske prilike i nema govora da bi bilo ko dopustio da se iko smrzne zbog neposedovanja adekvatne potvrde ili zato što je ona istekla, navodi se u saopštenju. „Bez obzira na to što određen broj migranata nisu tražioci azila i što njihov boravak više nije legalan, omogućen im je boravak u centrima za smeštaj tražilaca azila, jer su ovakve vremenske prilike i temperature za ljude tih krajeva ekstremne. Niko od njih neće biti ostavljen bez smeštaja i hrane dok se vremenske prilike ne poprave i ne nađe drugo rešenje“, navode u Komesarijatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari