Srebrno jezero već godinama važi za najprivlačniju turističku destinaciju u Braničevskom okrugu, zbog čiste vode i bogatog zabavnog sadržaja. Udaljeno oko 110 kilometara od Beograda, ovo jezero mami turiste lepim plažama sa restoranima i kafeima, akva-parkom, sportskim terenima i zabavnim parkovima za najmlađe.

Osim optimalne temperature, ovaj dunavski rukavac ima i čistu vodu, jer je nižeg nivoa od Dunava, što obezbeđuje stalni dotok sveže vode. Aduti ovog «homoljskog mora» su i lokalni specijaliteti, uz homoljsi sir i rakiju, pa celokupna turistička ponuda na Srebrno jezero dovodi i do 7.000 gostiju dnevno.

Osim plaže na samom jezeru, gosti mogu da se rashlade i u akva-parku, koji je pre dve godine otvorila beogradska kompanija «Silver lejk». Tu su i teniski i tereni za male sportove i biciklističke staze, a dostupni su i sportovi na vodi, kao što su jedrenje, skijanje i vožnja kajakom. Srebrno jezero, dugo čak 14 kilometara a široko 300 metara, idealno je i za ljubitelje ribolova, jer je veoma bogato rečnom ribom, kao što su: som, šaran, smuđ, amur i tostolobik. Ko želi da ovde ostane više dana, smeštaj može da potraži u hotelima «Srebrno jezero» i «Danubia», po cenama od 2.170 do 9.000 dinara, u zavisnosti od termina i komfora.

Smeštaj se nudi i u privatnim vilama, okruženim živopisnim vrtovima, po pansionskim cenama od 1.660 dinara. Najjeftinija varijanta je boravak u kamp-naselju, u kome se mesto za kamp-kućicu naplaćuje 300, a za šator 200 dinara. Gosti koji do Srebrnog jezera stignu čamcima ili brodićima, na raspolaganju imaju bezbednu marinu. Domaćini za posetioce organizuju i posete antičkom lokalitetu Viminacijum i manastiru Tumane, Golubačkom gradu i Ramskoj tvrđavi, kao i izlete do Đerdapske klisure i Lepenskog vira. Ne treba propustiti ni obilazak manastira Nimnik iz 14. veka, udaljenog 15 kilometara, na čijoj se fasadi mogu videti uzidani ornamentisani kameni blokovi koji potiču sa ruševina starorimskog Viminacijuma.

Manifestacije

Od jula do sredine septembra, gosti u Velikom Gradištu mogu da proprate i brojne manifestacije, među kojima su: «Carevčevi dani», «Alaske večeri», veliki narodni vašar, izbor za mis Srebrnog jezera, «Pasuljijada», kao i Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma – SILAFEST.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari