Poslanici francuske skupštine usvojili su juče zakon kojim se pooštravaju imigracioni propisi. Prihvaćena je i kontroverzna odredba zakona prema kojoj će strani državljanin koji želi da se pridruži svojoj porodici koja živi u Francuskoj prethodno moći da se podvrgne DNK testu radi utvrđivanja srodstva.

Poslanici francuske skupštine usvojili su juče zakon kojim se pooštravaju imigracioni propisi. Prihvaćena je i kontroverzna odredba zakona prema kojoj će strani državljanin koji želi da se pridruži svojoj porodici koja živi u Francuskoj prethodno moći da se podvrgne DNK testu radi utvrđivanja srodstva. Ovaj deo zakona francuski poslanici usvojili su nešto iza ponoći.
Ukoliko, prema spornoj odredbi, strani državljanin imigracionim vlastima Francuske bude sumnjiv, biće mu ponuđena mogućnost da se podvrgne testu DNK. Testovi će se zasnivati na strogo dobrovoljnoj bazi, odnosno biće primenjivani ukoliko ih potencijalni imigranti traže. Troškovi testa refundiraće se u slučaju da je rezultat pozitivan, odnosno srodstvo s porodicom potvrđeno.
Za razliku od testa DNK, testovi poznavanja francuske kulture i vrednosti Republike za strane državljane koji žele da u Francuskoj postanu imigranti biće obavezni. Ukoliko zainteresovani ne polože test biće im ponuđena dodatna obuka, posle koje ih čeka novi pokušaj. Ovaj test važi za osobe do 65 godina, uključujući i supružnike, koje žele da se pridruže svojim porodicama. Uz to, zainteresovani će ubuduće morati da na raspolaganju imaju više novca.
Još jedna kontroverzna odredba zakona koji je progurao ministar za imigraciju Bris Ortfe je uvođenje popisa populacije zasnovanog na rasnom i etničkom poreklu kako bi se sprovelo istraživanje o „različitosti porekla osoba, diskriminacije i integracije“. Zakon je pokrenuo široku debatu među francuskim političarima. Poslanici vladajuće Unije narodnog pokreta predsednika Nikole Sarkozija uglavnom podržavaju uvođenje DNK testova za imigrante.
Poslanici obrazlažu da će zakon ubrzati proces prijavljivanja za boravište u Francuskoj, te da je nekoliko evropskih država već uvelo sličnu proceduru. Prema izveštaju o imigraciji koji je podneo poslanik desnog centra Tjeri Marijani, testove DNK već primenjuju Austrija, Britanija, Belgija, Danska, Finska, Nemačka, Italija, Litvanija, Norveška, Holandija i Švedska.
Levica i predstavnici organizacija za građanska prava snažno su kritikovali zakon navodeći da će DNK testovi vremenom postati norma za imigrante koji pokušavaju da dođu u Francusku. O zakonu će narednih nedelja voditi raspravu članovi gornjeg skupštinskog doma. Predsednik Sarkozi obećao je da će do kraja godine iz Francuske biti proterano 25.000 ilegalnih imigranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari