Ključ nove strategije imigracione politike francuske vlade izgleda da je sadržan u tri slova: DNK. Prošlog meseca amandmanom na zakon o imigraciji predloženo je korišćenje genetskih testova za proveru srodstva stranaca koji žele da se pridruže svojim porodicama u Francuskoj.
Međutim, inicijativa je u javnosti negativno protumačena, kao kršenje zakona koji štite porodicu i privatnost, uz podsećanja na višijevsku Francusku iz vremena nacističke okupacije, najružniji period njene moderne istorije.

Ključ nove strategije imigracione politike francuske vlade izgleda da je sadržan u tri slova: DNK. Prošlog meseca amandmanom na zakon o imigraciji predloženo je korišćenje genetskih testova za proveru srodstva stranaca koji žele da se pridruže svojim porodicama u Francuskoj.
Međutim, inicijativa je u javnosti negativno protumačena, kao kršenje zakona koji štite porodicu i privatnost, uz podsećanja na višijevsku Francusku iz vremena nacističke okupacije, najružniji period njene moderne istorije. Neslaganje s idejom toliko je rašireno da su je kritikovali ne samo verski lideri, političari levice i intelektualci, već i pripadnici bloka predsednika Nikole Sarkozija, uključujući poslanike njegove partije, pa čak i neke ministre.

Sarkozi: Otkud problem baš ovde

„Ovi DNK testovi postoje u 11 zemalja Evrope, uključujući i neke sa socijalističkim vladama, poput Velike Britanije. Kako to da testovi u tim zemljama ne predstavljaju problem, a ovde su izazvali debatu“, upitao se predsednik Sarkozi u jednom televizijskom intervjuu prošlog meseca. On je podsetio da će testovi biti primenjivani samo na dobrovoljnoj bazi, i u slučajevima kada nema „jasnih svedočanstava da su deca zaista vaša“.

Fadela Amara, državni sekretar za urbanizam i kćerka imigranata iz Alžira, u utorak je zapretila da će podneti ostavku. „Dosta mi je eksploatacije imigranata. Slobodna sam žena, i to nikad neću zaboraviti. Imam mogućnost da kažem ono što moram i, iskreno, kada mi postane nepodnošljivo i suviše teško otići ću“, rekla je Amara, i nazvala vladinu inicijativu odvratnom.
„Sve ću zamoliti da se smire“, rekao je predsednik Sarkozi tokom dvodnevne posete Rusiji, hitro reagujući na ocene Amare. Međutim, Fadela Amara, socijalista u konzervativnoj vladi, jednostavnim rečima samo je ponovila ono što drugi govore već nedeljama: da je ideja o korišćenju genetskih testova prilikom odlučivanja ko zaslužuje mesto pod suncem u Francuskoj u suprotnosti sa tradicijom zaštite ljudskih prava koja postoji u ovoj državi.
Tema je, zajedno sa reakcijom Amare, izazvala podele u vladajućoj Uniji narodnog pokreta (UMP). Fransoa Ostalije, poslanik UMP, izjavio je u sredu da pruža „potpunu“ podršku Amari, i ocenio da su DNK testovi „suprotni republikanskim vrednostima, i našem francuskom moralu“. I poslanik Fransoa Gular protivnik je testova, ali pitao je Amaru zbog čega je još uvek u vladi. „Ako je toliko zgrožena, normalno bi bilo da podnese ostavku“, rekao je Gular.
Zbrka oko DNK testova dostigla je vrhunac na dan dugo očekivanog otvaranja muzeja imigracije. Na ideju o muzeju došao je osamdesetih godina bivši predsednik Žak Širak. Nikola Sarkozi, međutim, nije bio na ceremoniji, kao ni ministar za imigraciju i nacionalni identitet Bris Ortefe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari