U Republici Srpskoj juče su se održali prevremeni predsednički izbori, raspisani posle iznenadne smrti predsednika RS Milana Jelića, na kojima se za funkciju entitetskog predsednika borilo devet stranačkih i jedan nezavisni kandidat. Procene su bile da će se glavna borba voditi između kandidata vladajućih stranaka, Rajka Kuzmanovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladena Ivanića, lidera Partije demokratskog progresa i kandidata opozicione Srpske demokratske stranke Ognjena Tadića.

U Republici Srpskoj juče su se održali prevremeni predsednički izbori, raspisani posle iznenadne smrti predsednika RS Milana Jelića, na kojima se za funkciju entitetskog predsednika borilo devet stranačkih i jedan nezavisni kandidat. Procene su bile da će se glavna borba voditi između kandidata vladajućih stranaka, Rajka Kuzmanovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladena Ivanića, lidera Partije demokratskog progresa i kandidata opozicione Srpske demokratske stranke Ognjena Tadića. Socijaldemokratska partija BIH kandidovala je Slobodana Popovića, Demokratska stranka invalida BIH Nedžada Delića, Narodna demokratska stranka Krstu Jandrića, Evropska ekološka stranka Nikolu Lazarevića, a Narodna stranka Radom za boljitak Antona Josipovića. Kandidat Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ je Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović.
Glasalo se na 1955 glasačkih mesta, a pravo glasa imalo je 1.122.214 birača. Biračka mesta otvorena su u sedam sati, a do 13 sati, prema podacima opštinskih izbornih komisija glasalo je oko 20 odsto birača. Mandat novog predsednika RS trajaće do 2010. kada će se održati opšti izbori u BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari