Sredstvima Susedskog programa Rumunija – Srbija 2004 – 2006. finansiran je projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ čiji je deo, pored ostalog, bila i izrada idejnog projekta revitalizacije tvrđave Golubac koji su čelni ljudi golubačke opštine zajedno sa angažovanima na izradi idejnog projekta, predstavili na konferenciji za novinare.

Kako smo saznali od arhitekata Marije Jovin i Siniše Temerinskog, koji su vodeći deo tima za izradu idejnog projekta, povod za njegovu izradu je činjenica da se za jedan od najznačajnijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih spomenika u ovom delu Evrope, osim davnih arheoloških istraživanja i pokušaja konzervacije i rekonstrukcije dve kule, dela palate i jednog dela bedema, ništa drugo nije učinilo. Takva kakva je, Golubačka tvrđava ne samo da ne ostvaruje nikakav prihod i nema naročit značaj za lokalnu i širu zajednicu, pride predstavlja i dodatni problem za bezbednost saobraćaja na magistralnom putu, s tim da za zanemarivanje nije ni problem bezbednosti sadašnjih posetilaca. S druge strane, tvrđava može biti u službi turističke ponude, naravno, prezentovana na odgovarajući način.

Tematski kulturno-istorijski centar „Golubački grad“ čiji je idejni projekat predstavljen imaće brojne sadržaje, ali pre svega treba izmestiti magistralni put koji prolazi kroz samu tvrđavu, na čemu se naročito insistira. Nova trasa puta, kako je predloženo, može da ide obodom platoa ispred tvrđave tunelom kroz stenovitu kosu da bi se ponovo spojila sa postojećom trasom nizvodno od tvrđave. Predstavljajući idejni projekat Marija Jovin je naglasila da resurs Golubačke tvrđave može da donese veliku korist lokalnoj zajednici postavši jedna od najvećih atrakcija Donjeg Podunavlja.

– Lepa, tajanstvena i intrigantna tvrđava zaslužuje da o njoj brinemo na mnogo načina obezbedivši sredstva, ali i ljude koji će brinuti o njoj. Procena je da su tri godine vreme koje je potrebno da se privede nameni, odnosno da se idejni projekat realizuje, a novac potreban za to je oko šest milijardi dinara – navela je Marija Jovin.

Tim parama bi se osim izmeštanja puta, bez čega se ne može ni razmišljati o bilo kakvoj revitalizaciji tvrđave, radilo na zaštiti spomeničke celine utvrđenja, zaštiti poznatih i nepoznatih arheoloških objekata na prostoru podgrađa, rekonstrukciji prirodnog ambijenta. Na mestima koja su sada najviše devastirana predviđaju se novi sadržaji za prijem turista, dok su zone gde se očekuju arheološki nalazi rezervisane za arheološki park. Rekonstruisane kule imaće nove namene – zatvorenim će biti dodeljeni sadržaji, a otvorene će biti vidikovci. Rekonstruisana palata planirana je za Muzej grada Golupca, stražarnica uz kapiju biće suvenirnica, u unutrašnjosti tvrđave imaće i gledalište sa oko 300 mesta.

Postojeći tuneli kojima se odvija saobraćaj postaće klub restoran sa posebno projektovanim mobilijarom. Vizitorski centar planiran je na prostoru obližnjeg kamenoloma koji nije u funkciji i prema zamisli projektanata sastojaće se od turističkog punkta sa salom za izložbe, predavanja i prezentacije i restoranom sa velikom terasom okrenutom Dunavu. U zatvorenom kamenolomu osmišljen je i amfiteatar, a od nekadašnje drobilice kamenoloma slikarski i keramičarski ateljei. Prostor između Vizitorskog centra i tvrđave osmišljen je kao zona rekreacije, dok je nedaleko od trase novog puta locirano apartmansko naselje projektovano u duhu drvene tradicionalne arhitekture.

Sprovesti sve ovo u delo nije nimalo lako i toga su svesni u opštini Golubac, međutim, kako je turizam strateški pravac razvoja ove sredine oni će istrajati na tome, stremeći cilju – vratiti važnost koju Golubačka tvrđava treba da ima u društvenom i ekonomskom životu Golupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari