Vakcinacija protiv novog gripa u Srbiji počela je juče, a ministar zdravlja Tomica Milosavljević prvi je primio vakcinu u beogradskom domu zdravlja Rakovica.

– Vakcina je jedini način da se zaustavi širenje bolesti i smanji broj smrtnih slučajeva – podsetio je ministar. On je dodao da je u Evropi dosad vakcinisano 47 miliona ljudi i da je broj neželjenih efekata isti kao kod vakcine od sezonskog gripa.


Epidemiolog Vladan Petrović, član Radne grupe za pandemiju, ističe da će prve zbirne podatke o odzivu građana prvog dana primene vakcine imati danas. Prema prvim saznanjima, u prvih pola sata na većini punktova vakcinisano je po 10 do 20 građana. Petrović smatra da će do kraja godine vakcinu primiti 140.000 ljudi, odnosno biće utrošen prvi kontingent vakcina.

Juče pre podne građani su uglavnom telefonom zvali domove zdravlja da se raspitaju da li je vakcina dobra po njihovo zdravlje.

– Dom zdravlja Voždovac dobio je 1.990 vakcina koje će biti primenjivane na 12 vakcinalnih punktova. Vakcina je u pakovanju od 10 doza – kaže za Danas Dragana Nalić, direktorka Doma zdravlja Voždovac. Kako objašnjava, „prvog dana nikada nije posebna navala“, a građani mogu da prime vakcinu od sedam do 19 časova.

– Ako neko nema zdravstvenu knjižicu, dovoljan je bilo kakav identifikacioni dokument – objašnjava Nalić.

U Domu zdravlja „Savski Venac“ juče je bio mali broj pacijenata. Načelnica službe opšte medicine Vesna Vujičić kaže za Danas da su vakcine raspoređene po punktovima, ali da se o odzivu građana za vakcinaciju može govoriti tek za nekoliko dana.

– Građani znaju da su vakcine stigle, zbog gužve u gradu i lošeg vremena mnogi pacijenti su nas kontaktirali pitali da li mogu da dođu u petak kako bi primili vakcinu – ističe Vujičićeva. Ona dodaje da će pre vakcinacije svaki pacijent morati da se pregleda kod svog izabranog lekara i ako postoji opasnost da vakcina izazove neželjena dejstva, on neće biti vakcinisan.

Vakcinacija protiv novog gripa počela je juče i u Nišu, a među prvima vakcinu je primio član Radne grupe za pandemiju Branislav Tiodorović. On je rekao da je vakcinisanje jedina prava preventivna mera protiv novog gripa i da to nije samo stvar pojedinca već cele zajednice.

Tiodorović je kazao da je najbolje primiti vakcinu do kraja godine i da se imunitet kod prvog vakcinisanja stiče za tri sedmice. Inače, u Niš je stiglo 6.900 doza vakcine protiv gripa.

U prvom kontingentu za sedam opština Pčinjskog okruga stiglo je oko 4.500 od ukupno predviđenih 14.500 doza vakcine protiv virusa novog gripa. Vakcinu su prvi juče primili lekari Medicinskog centra u Vranju na čelu sa direktorom ove zdravstvene ustanove Urošem Trajkovićem.

Dom zdravlja Novi Sad dobio je juče 5.300 doza vakcina protiv novog gripa A H1N1. Vakcinacija protiv novog gripa počela je u popodnevnim satima i obavljaju je izabrani lekari Doma zdravlja „Novi Sad“, koji kontaktiraju građane i sa njima se dogovaraju o terminu vakcinacije. Pre vakcinacije lekari obavljaju pregled pacijenta. Vakcina protiv novog gripa je besplatna, a građani se vakcinišu bez obzira na to da li im je knjižica overena ili ne.

Prvu vakcinu protiv novog gripa u kragujevačkom Kliničkom centru primio je direktor te zdravstvene ustanove infektolog Zoran Todorović.

– Ovo je primer da je vakcina jedina prava zaštita od virusa novog gripa, rekao je Todorović.

Ispred ordinacije za vakcinaciju u užičkom Domu zdravlja juče oko podneva bilo je svega nekoliko starijih građana, hroničnih bolesnika, koji su veoma kratko čekali da prime novu vakcinu. Darko Marinković, direktor Zdravstvenog centra, prvi je užički lekar koji je vakcinu primio i to pred novinarima.

– Pacijenti treba da dobiju od lekara sve potrebne informacije, ali sami odlučuju da li će se vakcinisati, rekao je Marinković na novinarske primedbe da je deo užičkih lekara sumnjičav prema vakcini i da navodno ne žele da je prime, dodavši da on „nema takvih informacija“. Kako navodi, moguće je da pojedini lekari nisu na adekvatan način objasnili potrebu za vakcinisanjem, ali građani moraju o tome da odluče.

– Raspitivao sam se kod lekara, ali niko od njih ništa mi nije rekao, tako da sam odlučio da se vakcinišem. Redovno se vakcinišem svake godine i nisam se dvoumio ni ove godine, jer sam hronični srčani bolesnik, rekao je Radoje Rosić, četrdesetrogodišnji knjigovezac u penziji.

U Sremu se za vakcinaciju prijavio 7.251 građanin, a domovima zdravlja će biti isporučeno 6.030 doza. Direktorka sremskomitrovačkog doma zdravlja Nada Zec Petković kaže da od količina planiranih za Srem 1.390 doza je namenjeno Mitrovčanima.

Na teritoriji severne Bačke u ranim popodnevnim satima odziv je bio dosta skroman, a prema preliminarnim anketama građana, veliki procenat i ne planira da se vakciniše.

Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu, rekao je da je vakcinacija na tri vakcinalna punkta – u sedištu Doma zdravlja, Službi za zaštitu dece i zdravstvenoj stanici Ušće. Kraljevčani su dobili 2.200 vakcina.

– Pokušavamo da razbijemo zablude unete antikampanjom. Najbolja zaštita je imunizacija, a ona se stiče jedino vakcinom – ukazuje Arsić.

Novopazarski dom zdravlja dobio je 1.660 doza vakcine protiv novog gripa. Na pet punktova u gradu vakcinisanje je počelo tačno u podne, a na sedam na seoskom području, zbog udaljenosti, pri kraju radnog vremena.

Nela Vasović, upravnica Doma zdravlja, kaže da je prvog dana odziv građana slab i da očekuju veće interesovanje narednih dana. Slabo interesovanje beleži se i u opštini Tutin, koja je u ovom krugu dobila 550 doza. Direktor Doma zdravlja Sjenica Stevica Tripković ističe da „nema većih turbulencija“ i da je interesovanje normalno, kao za vakcinu protiv sezonskog gripa.

 

Preminuo pacijent

Na niškoj Infektivnoj klinici preminuo je jedan pacijent iz Leskovca (44), koji je primljen sa simptomima novog gripa, rečeno je juče na toj klinici. Na Infektivnoj klinici hospitalizovano je 15 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratorima. Pre ovog, najnovijeg slučaja, na ovoj klinici preminulo je 12 bolesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari