U okviru mađarskog kontingenta multinacionalnih mirovnih snaga UN na Kipru nalaziće se i 43 pripadnika Vojske Srbije koji su prošli višemesečnu obuku. U Libanu će u mirovnoj misiji narednih šest meseci boraviti 36 pripadnika VS u okviru kontingenta vojnika iz Španije. Njima je na svečanosti koja je organizovana u Vojnoj bazi Jug u prisustvu rodbine i prijatelja srećan put poželeo načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković


– Izvršavati zadatke sa oružjem jeste rizik, ali to za vas neće predstavljati problem, jer ste imali izuzetne rezultate tokom obuke, rekao je Diković. On je naveo da je opredeljenje Srbije Evropska unija i da su počela upućivanja ljudi i u misije EU da i na taj način vojska kao bitna institucija sistema želi da doprinese ugledu Srbije u svetu.

– U analima UN možemo naći divne primere ponašanja naše vojske i mi s ponosom nastavljamo tu tradiciju i već treću rotaciju vojnika upućujemo u mirovne operacije da zajedno s vojskama drugih zemalja učestvuju u izgradnji mira, naglasio je prvi čovek srpske vojske. Trenutno je u šest operacija u okviru multinacionalnih vojnih snaga pod pokroviteljstvom UN i EU u mirovnim misijama angažovano 111 pripadnika VS u više zemalja.

Svečanom ispraćaju srpskih vojnika iz vojne baze Jug u mirovne misije na Kipru i Libanu prisustvovao je i komandant Kopnene vojske Srbije Aleksandar Živković, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Vranja, Bujanovca i Preševa.

Na Kipru će u mirovnoj misiji učestvovati pripadnici bataljona vojne policije iz Beograda, i to je četvrta smena srpskih vojnika na Kipru koji u mirovnim operacijama učestvuju u okviru mađarsko-slovačkog kontingenta multinacionalnih snaga UN-a, a koji prethodno prošli obuku u Nemačkoj.

U Libanu će biti pripadnici pešadijskog voda iz sastava 4. brigade Kopnene vojske sa juga Srbije, koji će pre šestomesečnog odlaska u mirovnu misiju provesti određeno vreme u Španiji na obuci. Prvi pripadnici Vojske Srbije u polugodišnju mirovnu misiju UN u Libanu upućeni su septembra 2012. godine, a ovo je druga smena srpskih vojnika u Libanu, među kojima, kao i u misiji na Kipru, ima i žena. U skladu sa usvojenom odlukom Skupštine Srbije o učešću pripadnika VS u multinacionalnim mirovnim snagama pod pokroviteljstvom UN i EU iz Srbije će do kraja godine broj angažovanih vojnika biti skoro pet stotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari