Pirotska lokalna samouprava i ove godine će finansirati upošljavanje lekara kako u primarnoj tako i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti. Boban Nikolić, član Opštinskog veća za vanprivredu, kaže da je jedan od ciljeva ove akcije smanjenje broja nezaposlenih i poboljšanje zdravstvene zaštite stanovništva.

– Prema projektima Doma zdravlja i Opšte bolnice tokom protekle godine realizovano je 12 ugovora za mlade lekare, koji su u periodu od 10 meseci radili i dobili priliku da se usavršavaju uz ostvarenje zarade. Zbog pozitivnih izveštaja ovih zdravstvenih ustanova opština je usvajajući novi budžet predvidela po pet miliona dinara za ove dve ustanove, kako bi i u ovoj godini realizovali slične projekte – kaže Nikolić.

Kako piše na zvaničnom sajtu grada Pirota, konkurs za prijem lekara po ovom osnovu biće raspisan do kraja meseca.

– U ovom trenutku analiziramo kompletnu situaciju kako prema lekarima koji su na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, tako i prema novim smernicama koje su nam dale Izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, usvojene krajem prethodne godine, gde se nešto menja položaj Doma zdravlja u odnosu na mogućnosti koje lokalna samouprava ima kada je reč o finansiranju aktivnosti pa i plata zaposlenih u Domu zdravlja. Sa direktorima zdravstvenih ustanova dogovorili smo da do kraja meseca raspišemo novi konkurs. Razmišljamo da obuhvatimo veći broj lekara, kako one koji su do sada bili angažovani, tako i lekare koji su na evidenciji, želimo da obuhvatimo sve nezaposlene lekare sa evidencije – kaže Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, mladi lekari će pored ostvarivanja zarade i sticanja iskustva ostvariti i određeni radni staž koji će im olakšati mogućnost dobijanja specijalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari