Vlada Crne Gore je u cjelosti prihvatila sanacioni plan opštine Bijelo Polje koji u prvom redu sadrži refinansiranje svih postojećih obaveza lokalne uprave i javnih preduzeća i izmirenje obaveza prema svim povjeriocima. Takođe, Opština će do kraja godine izmiriti dugovanja prema dobavljačima, izvođačima radova, dospjele obaveze prema komercijalnim bankama i prema zaposlenima u lokalnoj upravi. Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kaže da će se obaveze refinansirati na deset godina i s kamatnom stopom koja je manja od pet odsto na godišnjem nivou.


– Već po izdavanju državne garancije, obavljeni su pregovori sa bankama i slijedi tehničko usaglašavanje kojim su predviđeni svi segmenti i faze procesa. Smatramo da ćemo do kraja godine sklopiti sve ugovore s komercijalnim bankama, a sve obaveze će biti projektovane na duži rok uz tačan godišnji procenat koji će biti ubiran od redovnih opštinskih prihoda. Kao važan segment sanacionog plana, predviđena je i racionalizaciju broja zaposlenih za 20 do 30 odsto u naredne tri godine, kazao je Žurić, naglašavajući da je u posljednjoj deceniji uglavnom isplaćivano po 12 plata. „U toku godine došlo je do kašnjenja isplata u periodu nakon izbora i uspostavljanja lokalne vlasti i za vrijeme pripreme plana, a upravo će njegovim sprovođenjem biti isplaćen lični dohodak svim zaposlenima, što će pratiti i racionalizacija radnih mjesta“, kazao je Žurić.

U cilju racionalizacije radnih mjesta, opština Bijelo Polje je raspisala treći po redu javni poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa. Prethodni poziv trajao je 30, odnosno 45 dana i za sporazumni raskid radnog odnosa prijavilo se oko 25 zaposlenih u organima lokalne uprave. Poziv je upućen zainteresovanim službenicima i namještenicima organa lokalne uprave i zaposlenima u javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, da u roku od 15 dana dostave starješini organa ili javne službe čiji je osnivač Bijelo Polje pisani zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. U pozivu se navodi da zaposlenom, koji dobije saglasnost za sporazumni raskid radnog odnosa, pripada otpremnina u visini od 12 bruto zarada, u iznosu koji odgovara dohotku koji je zaposlenom isplaćen u prethodnom mjesecu u odnosu na onaj kada se otpremnina isplaćuje. Zaposlenom koji kumulativno ispunjava uslove za odlazak u penziju po sili zakona, a ne dobije saglasnost za sporazumni raskid radnog odnosa, pripada otpremnina u visini od tri bruto zarade.

– Radni odnos zaposlenom prestaje danom isplate otpremnine. Starješina organa ili javne ustanove odlučivaće pojedinačno po svakom zahtjevu, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva. Zaposleni kojima prestane radni odnos, u skladu s procedurom ovog javnog poziva, ne mogu zasnovati radni odnos u organima lokalne uprave i javnim službama čiji je osnivač Opština u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine, navodi se u pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari