"Do poboljšanja ljudskih prava neće doći dok se Srbija oslanja na Rusiju": Sagovornice Danasa povodom izveštaja Fridom Hausa 1BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Do poboljšanja ljudskih prava neće doći dok god se Srbija oslanja na Rusiju, a Evropa i demokratski deo sveta bi zbog autoritarne vlasti u našoj zemlji trebalo da budu vrlo zabrinuti, smatraju sagovornice Danasa povodom najnovijeg izveštaja Fridom Hausa.

U izveštaju “Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije” navodi se da je Srbija najviše nazadovala na Balkanu po sprovođenju demokratskih reformi.

Ukazuje se i to da Srbija treću godinu zaredom ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe za Danas da je izveštaj Fridom hausa dokazao “užasno regresiranje demokratije u čitavom svetu što je trend poslednjih deceniju i po”.

"Do poboljšanja ljudskih prava neće doći dok se Srbija oslanja na Rusiju": Sagovornice Danasa povodom izveštaja Fridom Hausa 2
Foto: Privatna arhiva

– Lokalni borci za ljudska prava, organizacije civilnog društva i zvanična izborna tela moraju odrediti kurs i na kraju budućnost svoje zemlje – ukazuje Kisić.

Prema njenim rečima, promena zavisi, pre svega, od unutrašnjih snaga u svakoj zemlji pa i u Srbiji.

– Neophodno je tražiti partnere u svetu koji dele vrednosti ljudskih prava jer su “međunarodna pomoć i solidarnost ključni za suprotstavljanje taktičkim prednostima i oblicima saradnje koje uživaju autokrate”. Do poboljšanja ljudskih prava nikada neće doći dok god se Srbija oslanja na Rusiju. Sada je trenutak da se Srbije otrgne pogubnim uticajima Rusije u regionu – naglašava Kisić.

Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih incijativa, ističe za Danas, smatra da je trend autoritarnog vršenja vlasti bio kulminacija svega onoga što imamo u poslednjih nekoliko godina.

– Iznenadilo me u izveštaju to što Srbija nije usamljen slučaj. Naime, naš autoritarni lider nije jedini, već je to očigledno trend koji postoji u nekoliko država. Evropa i demokratski deo sveta bi zbog toga trebalo da bude vrlo zabrinut – ukazuje Selaković.

"Do poboljšanja ljudskih prava neće doći dok se Srbija oslanja na Rusiju": Sagovornice Danasa povodom izveštaja Fridom Hausa 3
Foto: Privatna arhiva

Prema njenom mišljenju, izveštaj Fridom hausa je pokazao na sve ono što civilni sektor ukazuje godinama unazad, a to je sistem kooptacije.

– Sad smo videli da se u priči oko izbora to dešavalo sa opozicionim partijama i izveštaj Fridom hausa to prepoznaje, na primer, kada vlast nije mogla da uspostavi adekvatan dijalog koji bi rezultirao suštinskim izmenama izbornih uslova. Vlast je izvukla određene igrače koji bi dali legitimitet tom procesu – objašnjava Selaković.

Dodaje da jedino međunarodna zajednica može da interveniše da bi se stvari promenile u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari