U Kragujevcu će u narednih nekoliko meseci, najverovatnije do kraja februara, biti okončana izgradnja stambene zgrade, sa 26 stanova, u naselju Bresnica, u kojoj će krov nad glavom, konačno, nakon dvodecenijskog boravka u kolektivnom smeštaju, dobiti najveći broj korisnika izbegličkog kampa u Trmbasu.

Kako 26 stanova koji se upravo grade neće biti dovoljno za stambeno zbrinjavanje svih korisnika kolektivnog smeštaja u Trmbasu, u kojem još uvek boravi 38 porodica, to će, prema oficijelnoj najavi, u naselju Ilićevo biti postavljeno šest montažnih kuća. Uz to, u pripremi su rešenja za zbrinjavanje i poslednjih stanara kampa u Trmabasu.

Projekat Konačno rešavanja stambenog pitanja preostalih korisnika kolektivnog smeštaja u Trmbasu, uz finansijsku podršku Evropske unije, zajednički realizuju UNHCR, republički Komesarijat za izbeglice i migracije, Udruženje „Vizija“ i kragujevačka gradska uprava.

U izgradnju stambena zgrade u Bresnici biće uloženo 54 miliona dinara, dok je grad dodelio zemljište i preuzeo obavezu da obezbedi sve neophodne priključke, što će da košta još oko osam miliona dinara. Gradska uprava je uključena i u postavljanje montažnih kuća u Ilićevu koje, s obzirom da su deo istog projekta sa stambenom zgradom u Bresnici, takođe treba da budu gotove do kraja februara.

– Cilj ovog projekta je poboljšanje uslova života izbeglih i raseljenih lica u Srbiji, odnosno zatvaranje kolektivnih centara. Ovaj projekat je jedan od poslednjih koje sprovodimo, a izbeglički kamp u Trmbasu je poslednji kolektivni centar koji je preostao za zatvaranje u Kragujevcu. Nadamo da ćemo izgradnjom 26 stanova i postavljanjem šest montažnih kuća umnogome doprineti da se najveći deo porodica iseli iz kolektivnog smeštaja u Trmbasu, i da ćemo, uz neka rešenja, koja su u pripremi, uspeti da zbrinemo i poslednje stanare tog kampa, kaže šef programa UNHCR-a Miloš Teržan.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u Srbiji postoji još 10 kolektivnih centara koji će biti zatvoreni do 2017. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari