Otvaranje jedne fabrike koja će na proleće imati 100 radnika izuzetno je značajno za svaku sredinu, a pogotovu za sredinu kao što je opština Irig, koja je slabije razvijena i koja iziskuje razvoj i otvaranje novih radnih mesta, rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić na otvaranju novog privrednog objekta kompanije „TO-MA palete“.

Radi se o fabrici za proizvodnju drvenih paleta, koja poseduje sertifikat za proizvodnju po evropskim standardima, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo milion evra.

„TO-MA palete“ jedna je od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom paleta i danas posluje u devet zemalja. U pogonu u Irigu do kraja ove godine radiće 40 radnika, a prema planu, kako je rekao direktor, u njoj će u martu biti zaposleno sto radnika.

Tim povodom, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je rekao da je pokrajinska vlada kroz programe Sekretarijata za rad i zapošljavanje, samo kroz programe otvaranja novih radnih mesta u ovakvim i sličnim fabrikama, zaposlila za prethodnih pet godine oko 27.000 ljudi u Vojvodini.

– Mi smo spremni da subvencionišemo radna mesta i u ovoj fabrici i da tako damo podstrek svakom onom preduzetniku koji ima ideje i energiju, koji želi da otvori radna mesta i koji ima hrabrosti da u uslovima krize otvara novu fabriku – poručio je Pajtić i istakao da su ambicije koje je u prethodnim mesecima i godinama pokrajinska vlada imala, a odnose se na izgradnju poluautoputa od Novog Sada do Rume, koji obuhvata i izgradnju tunela kroz Frušku goru, sve bliže realizaciji.

– Zbog toga smo izuzetno zadovoljni. Važno je da paralelno sa tim razvijamo i privredu. Takođe, važno je što ova fabrika planira da izvozi 90 odsto svog proizvodnog asortimana, što je izuzetno značajno za spoljnotrgovinski bilans naše zemlje, a kada znamo da oko 70 odsto proizvodnje ide na najzahtevnija evropska tržišta, onda vidimo da smo i te kako spremni i sposobni da proizvodimo kvalitetnu robu i da budemo u utakmici sa najrazvijenijim zemljama Evrope, sa preduzećima iz najrazvijenijeg dela našeg kontinenta – rekao je Pajtić.

Predsednik Opštine Irig Vladimir Petrović izrazio je zadovoljstvo što je višemesečna saradnja sa kompanijom „TO-MA palete“ uspešno okončana otvaranjem fabrike paleta u kojoj će se zaposliti 100 ljudi, čime se bitno smanjuje broj nezaposlenih u ovoj maloj opštini. Otvaranje ovog pogona, prema rečima Petrovića, govori da je u opštini stvoren ambijent za dolazak investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari