Saša i njegov stariji brat Vladimir budući su doktori nauka u porodici Šviković iz Kostolca. Dvadeset trogodišnji Saša stipendista je Fonda za inostrane studente Univerziteta u Kembridžu, dok starijem bratu Vladimiru posle prakse u Lionu predstoji odbrana doktorata iz oblasti elektrotehnike u Madridu, kao stipendista španske Vlade. Njihova majka Biljana Uhan- Šviković, dr med. spec. interne medicine treći je, odnosno prvi doktor u porodici. Otac Dragoljub, prosvetni radnik, ne krije zadovoljstvo zbog uspeha svojih sinova, jer kako kaže, on i supruga Biljana nisu vršili nikakav pritisak, bio je to njihov lični izbor…

Osnovnu školu u Kostolcu Saša Šviković je završio kao đak generacije, isti uspeh ponovio je i na prirodno-matematičomi smeru Požarevačke gimnazije, a 2009. godine upisuje studije Molekularne biologije i fiziologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za biološke nauke počeo je da pokazuje interesovanja još tokom osnovnog školovanja, sa Republičkim takmičenjima iz biologije, i u istom maniru nastavio i tokom srednje škole. Od 2006. godine aktivan je učesnik programa biologije Istraživačke stanice Petnica, prvobitno kao polaznik, a sada kao mlađi i stručni saradnik. Prvobitno se bavio zaštitom životne sredine, potom ornitologijom, evolucionom biologijom, biomatematikom, i najzad genetikom i molekularnom biologijom. Od 2011. godine volontira u Centru za humanu molekularnu genetiku na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde se pod mentorstvom prof. dr Dušanke Savić Pavićević i u saradnji sa drugim naučnim institucijama u zemlji bavi istraživanjem molekularno- genetičke osnove neuropsihijatrijskih oboljenja i molekularne genetike naslednih neuromišićnih bolesti (miotonična distrofija tip 1 i tip 2). Od 2012. radi kao demonstrator na pojedinim predmetima na osnovnim akademskim studijama koji se izvode na Biološkom fakultetu.

Zahvaljujući akademskim uspesima, Saša 2009. godine odlazi na međunarodnu letnju školu na Vajcmanovom institutu nauke u Izraelu, gde se počeo baviti izučavanjem molekularno- bioloških osnova malignih oboljenja pod vođstvom prof. Moše Orena, naučnika koji je utemeljio znanja o genetici raka.

– Ja sam 2011. godine bio na letnjoj praksi Georg- August Univerzitetu u Getingenu (Nemačka), gde sam se bavio izučavanjem molekularnih mehanizama dejstva citostatika na ćelije raka dojke. Godinu dana kasnije dobio sam stipendiju Amgen fondacije (Amgen Scholars Programme) za odlazak na letnju praksu na Univerzitetu u Kembridžu, gde sam radio na eminentnom Gurdon Institutu pod mentorstvom prof. Stivena Džeksona, na istraživanju fundamentalnih mehanizama koji leže u osnovi održavanja stabilnosti naslednog materijala DNK, što je od izuzetnog značaja za razumevanje nastanka ogromnog broja bolesti, kancera i starenja. Tokom srednje škole i fakulteta učestvovao sam na velikom broju konferencija i skupova, među kojima su one održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Univerzitetu u Kembridžu, kaže dobitnik velikog broja priznanja, uključujući pohvalnicu Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i nagradu „Dositeja“ za hiljadu najboljih studenata završnih godina na visoko-školskim ustanovama u Srbiji.

U martu 2013. godine Saša Šviković je dobio punu stipendiju, jedini do sada u Branicevskom okrugu, (15.275 funti) Fonda za inostrane studente Univerziteta u Kembridžu (Cambridge Overseas Trust) za odlazak na doktorske studije gde će raditi na prestižnom institutu za molekularnu biologiju MRC Laboratory for Molecular Biology (koja je do sada iznedrila 13 dobitnika Nobelovih nagrada). Nedavno je dobio ponudu za članstvo u koledžu Clare Hall u Kembridžu, pri kome će voditi kako formalin, tako i sve druge vidove akademskog života u tokom doktorskih studija.Trenutno je u procesu završavanja osnovnih studija, očekuje da će diplomirati u junu sa prosečnom ocenom oko 9,85, i pripremanja dokumenta za matrikulaciju na Univerzitet u Kembridžu.

Budućnost u genetičkim informacijama

– Problematika kojom ću se baviti tokom trajanja doktorskih studija pod mentorstvom dr Džulijana Sejla integriše moja prethodna interesovanja i iskustva. Baviću se ispitivanjem mehanizama koji leže u osnovi održavanja stabilnosti naslednih informacija (kako genetičkih tako i drugih nivoa nasledne informacije) kod genetičkih bolesti izazvanih povećanjem broja kopija određenih delova molekula DNK, koje su karakteristične za preko 40 neuromišićnih bolesti. Istraživanja na ovom polju mogu nam u naposletku omogućiti da bolje razumemo ove faktore koji dovode do ovih oboljenja, ali i odgonetnuti veliki broj nepoznanica o fundamentalnim procesima koji se dešavaju u našim ćelijama, napominje Saša Šviković čiji dosadašnji uspesi nagoveštavaju sjajnu naučnu karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari