Do većeg broja javnih prostora za mlade: Osam gradova u Srbiji dobija omladinske centre 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Omladinski savez udruženja OPENS u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom turizma i omladine pokreće proces uspostavljanja omladinskih prostora u Srbiji.

Nakon Javnog poziva, raspisanog u martu, prijave za podršku podnelo je 11 opština i gradova. Stručna Komisija odabrala je 8 prijava za dva različita nivoa prostornih kapaciteta.

Odabrane zajednice kojima će se pružiti podrška za uspostavljanje Omladinskog centra su: Zrenjanin, Bečej, Obrenovac, Zaječar i Vranje, dok su zajednice u kojima će se podržati proces uspostavljanja Omladinskog kluba: Novi Kneževac, Boljevac i Vladičin Han.

Istraživanja su pokazala da je više od polovine mladih (60 odsto) informisano o postojanju omladinskog prostora u njihovoj lokalnoj zajednici (omladinski klub, dom kulture, kulturni centar, sportski centar, teretana na otvorenom).

Međutim, da je postojeći prostor dovoljan procenjuje svega 13 odsto mladih, a da nije – čak 47 odsto.

Sa druge strane, 22 odsto mladih izjavljuje da nema takvog prostora u njihovoj lokalnoj zajednici, a čak 18 odsto ne zna da li ga ima ili ne.

Upravo je uspostavljanje većeg broja javnih omladinskih prostora jedan od ciljeva Strategije za mlade Republike Srbije od 2023. do 2030. godine, kaže pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević.

„Primarni cilj programa „Transformacija omladinske politike“ Omladinskog saveza udruženja OPENS-a je afirmisanje, iniciranje i podrška za uspostavljanje omladinskih prostora u Srbiji od strane Ministarstva turizma i omladine RS. Ideja je transformacija omladinske politike na lokalnom nivou i uspostavljanje održivih partnerstava koja omogućavaju zajednički pristup u radu sa mladima“, kaže Antonijevićeva.

Novosadski Opens kao pozitivan primer

Nakon 2019. godine, kada je Novi Sad bio nosilac titule Evropske prestonice omladine, Omladinski savez udruženja OPENS, započeo je sa uspostavljanjem Omladinskog centra u Novom Sadu. Ovaj centar nudi mladima i njihovim organizacijama niz različitih, besplatnih sadržaja i profesionalnih usluga.

„Iz tog razloga novosadski Opens, uz pomoć nacionalnih partnera pružaće mentorsku podršku lokalnim zajednicama u kojima će prostori biti otvoreni i na taj način osnažiti zajednice, dati znanje i model koji će moći da implementiraju u svojim lokalnim zajednicama, kako bi mogućnosti koje za mlade postoje u Novom Sadu, zaživele i u drugim gradovima Srbije“, kaže direktor Opensa Vukašin Grozdanović.

Takav model osnaživanja lokalnih zajednica počeo je pre dve godine, kada je Opens pilotirao program, kroz koji prenosi svoju praksu upravljanja omladinskim prostorom i koji je obuhvatio gradove Somor, Suboticu, Novi Pazar i Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari