U izveštaju Evropske komisije u kome se navodi da Makedonija ne ispunjava političke kriterijume za početak pregovora o članstvu u EU, dve su ključne zamerke. Pre svega loše organizovani vanredni parlamentarni izbori u maju ove godine, i to što političari ne shvataju, kako se navodi, „suštinu političkog dijaloga i konsenzusa bez odijuma na ideološke različitosti“.

Otuda i ocena makedonskih medija da će Skoplje morati da prođe kroz još jedan izborni proces, ako bi se u slučaju pozitivnog izveštaja mogla nadati zakazivanju datuma početka pregovora sa EU. Prilika za to su prolećni izbori za šefa države, na kojima se, kako je sam najavio, neće kandidovati aktuelni predsednik Branko Crvenkovski. On, pak, izveštaj Evropske komisije koji je sročen na osamdesetak strana ocenjuje kao „objektivan“ i precizira: „Vrlo je važno da izveštaj prihvatimo kao realnu ocena saradnje i da se u skladu sa time napravi dobra analiza i strateški koraci kako bismo naredne godine dobili pozitivan izveštaj“.

Šef diplomatije Antonio Milošoski, ocenjujući negativan izveštaj Evropske komisije, rekao je jednom stranom mediju da „Makedonija nije ništa u ovom trenutku manje spremna da otpočne pregovore o članstvu od zemalja koje su postale članice EU pre pet ili deset godina“.

– Političke partije imaju kolektivnu odgovornost i one moraju da odgovore na pitanja građana. Ubeđen sam da Makedonija ima kapacitet da ide napred, i u skladu sa tim je vreme da politički lideri počnu da rade zajedno – preporuka je predstavnika EU u Skoplju, ambasadora Ervana Fuerea.

Evropska komisija ocenjuje da je Makedonija u proteklih godinu dana postigla napredak u ekonomiji, kao i u borbi protiv korupcije i kriminala. Primetan je i napredak u reformi pravosuđa, policije i viznoj liberalizaciji. Konstatuje se da privreda u Makedoniji beleži solidan rast, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, kao i da postoje konkretni dokazi koji ukazuju na uspostavljanje tržišne ekonomije.

Prilagođavanje zakonskih normi standardima EU je ostalo u senci političkih problema koji su bili i osnovni da Makedonija ne dobije pozitivnu ocenu, a samim tim i bude odložen datum početka pregovora o punopravnom članstvu u Uniji. Za utehu je, kako prenose mediji u Skoplju, to što je komesar za proširenje Oli Ren najavio kao mogućnost da naredne godine stanovnici Makedonije putuju bez viza.

Makedonija je 2004. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali pune četiri godine različiti problemi, prema ocenama evropskih zvaničnika, onemogućavali su početak pregovora i prijem u članstvo.

Cinični Gruevski

Premijer Nikola Gruevski je rekao da su za Makedoniju „obeshrabrujuće“ izjave koje stižu iz Grčke da pregovora o članstvu u EU neće biti dok se ne postigne dogovor u sporu oko imena. Obeshrabrujuće je, kaže Gruevski, i to što „nema reakcija na ovakav stav Atine od njenih partnera“. Kako prenose makedonski mediji Gruevski je cinično zaključio: „I da nije realan, izveštaj Evropske komisije prihvatićemo kao realan da ne bismo imali probleme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari