Proglašenjem pobednika u Kapetan Mišinom zdanju u Donjem Milanovcu, nedavno je uspešno završena 36. međunarodna jedriličarska regata Kup Đerdapa. Još jedno lepo druženje sa zaljubljenicima u ovaj sport na vodi, ali i sa ovom predivnom varoši je završeno. Bar za ovu godinu. Regata je okupila najbolje srpske jedriličare i reprezentativce Mađarske i bila je poslednja provera pred Balkanijadu, koja je juče počela u Turskoj.


Poslednjih godina obožavam da idem u ove krajeve. Naročito u Golubac i Donji Milanovac. Iz ove perspektive, najviše me podseća na vreme kada smo kao „Titini omladinci“, drugom klasom uz K15, stizali do Splita. Ko ne zna taj osećaj, kao i trenutak kada se dočepate Makarske, džaba pričam. Poseta ovim podunavskim gradićima na mene deluje slično. Mislim da je suština cele priče u tome da se dobro dobrim vraća.

Predsednik Jedriličarskog saveza Srbije, Milorad Nježić, veruje u naše predstavnike na predstojećim međunarodnim takmičenjima. Milica (Dukić) i Deni (Stanišić) su na korak da ispune normu za Olimpijske igre. To bi bilo prvi put da na Olimpijadi imamo predstavnike u jedrenju. To, naravno, ne bi bilo moguće bez adekvatnih uslova.

Ovde u Milanovcu su napravljena regatna polja evropskog nivoa i to je velika stvar za budućnost. Na regatnom polju na Dunavu kod Donjeg Milanovca, u međunarodnoj konkurenciji bilo je stotinak jedrilica i njihovih posada, koje su se borile po jakoj košavi. Na momente je duvala brzinom do 14 metara u sekundi. Predsednik opštine Majdanpek, Dragan Popović, smatra da je, iz godine u godinu, ovo međunarodno takmičenje sve kvalitetnije:

– Novcem koji lokalna samouprava i sponzori obezbeđuju, ovo je odlično organizovano. Sa ovoliko sredstava mislim da i ne može bolje, a prevazilazi očekivanja i po kvalitetu i po broju učesnika. Ima još dosta stvari koje treba da se urade, privodimo kraju radove na marini, koja je jedan od preduslova za razvoj i turizma i sporta, istakao je tim povodom Popović

Predsednik Organizacionog odbora 36. Kupa Đerdapa, Miroslav Petković, bio je zadovoljan pre svega vremenskim uslovima.

– I pored temperature koja se nije spuštala ispod trideset stepeni, imali smo idealne uslove za jedrenje. Sve vreme je duvala košava od 4-5 bofora, naglasio je je Petković.

Organizatori 36. Kupa Đerdapa su Jedriličarski savez Srbije, Akademski jedriličarski klub Beograd i milanovački Đerdap, a pokrovitelji su Opština Majdanpek, Mesna zajednica Donji Milanovac, Turistička organizacija opštine Majdanpek i brojni sponzori.

Ovogodišnji Kup je potvrdila je tezu da u jedrenju ima sve više mladih a pogotovo devojčica. I ne samo to, one polako preuzimaju primat i osvajaju sve više pehara i medalja.

U mešovitoj klasi Laser Radial, od svih takmičara, na ovom prestižnom takmičenju polovinu su činile devojke. U prilog pređašnjoj tezi govore i rezultati – prvak države za 2011. godinu je Milica Dukić iz Akademskog jedriličarskog kluba (AJK) Beograd.

U klasi Laser 4,7 pripadnice nežnijeg pola su brojnije za više od dvadeset odsto. Na proglašenju pobednika, ponovo devojčica na najvišem postolju, Tara Tošić iz Jedriličarskog kluba (JK) Gemax.

Klasa Optimist, koja okuplja najmlađe jedriličare, tek je priča za sebe. Od deset prvoplasiranih, osam je devojčica. Najbolja na ovoj regati, ali i prvak Srbije za ovu godinu je Ivona Kosor, AJK Beograd.

Ovo stidljivo čeljade pohađa Osnovnu školu „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu i polazi u šesti razred. Dnevnik je prepoznaje, uglavnom, po peticama. Slična je situacija i u sportu.

– Jedrim već četiri godine. Dosad sam osvojila 45 pehara i 58 medalja, a većinom su zlatne, rekla je Ivona.

Učestvovala je i na Evropskom prvenstvu, a sada nastupa na Balkanijadi u Turskoj.

– U poslednje vreme sam najviše popravila tehniku jedrenja, ali sam napredovala i u taktici. Primer je bila trka na ovoj regati, kada sam po jakoj košavi uspela dobrom vožnjom u krmi da sa sedmog dođem do prvog mesta, navodi Ivona koja je takođe primetila povećano interesovanje devojčica za jedrenje.

– Sada ima više devojčica, a i devojčice postižu bolje rezultate od dečaka. Ne mogu da objasnim zašto se to dešava… Možda smo ozbiljnije i odgovornije, ne znam, rekla nam je ova mlada jedriličarka.

U Donjem Milanovcu je, u vreme održavanja regate boravila i glumica Nataša Ninković. Kaže, zbog jedrenja kojim se bave njeni sinovi.

– Moji sinovi, Luka i Matija, jedre za JK Povetarac i oni su sada „optimisti“. Učestvuju na regati, pa sam došla malo da ih gledam. Međutim, bio je jak vetar, pa nisam uspela mnogo toga da vidim, kazala je Ninkovićeva.

– Preko njih sam zavolela taj sport. Priznajem da mi nije uvek baš najjasniji, ali pratim. Pre Donjeg Milanovca bili su u Herceg Novom na pripremama, pa onda Golubac, Palić… Kad god mogu, dođem, rekla je Nataša i dodala da strah ne postoji kada je ovaj sport u pitanju i da ima poverenja u ljude koji rade sa decom. Postoji više razloga zašto se porodica Šarenac-Ninković opredelila za jedrenje, kada su njihova deca u pitanju.

– Kao mali, provodili su vreme sa kumom koji je jedriličar, a već sa sedam godina seli su u brodić i počeli sa osnovama jedrenja, otkriva Ninkovićeva sportske početke svoje dece.

– Meni je to izazov a deca se nauče, koliko je to moguće, strpljenju. Osim toga, u ovom sportu, mozak moraš stalno da upotrebljavaš. To je cela nauka. Što je jako bitno i zdravo, stalno si na vodi, ocenila je mama neustrašivih Luke i Matije.

Pobednici kupa i prvenstva

Ovom prilikom navodimo pobednike 36. Kupa Đerdapa, ali i domaćeg prvenstva. Prvak države za 2011. godinu u klasi 470 je posada Jedriličarskog kluba (JK) Palić, Futo-Sadlak. Pobednik Kupa Đerdapa u klasi Finn je Adam Hej iz Mađarske, prvak Srbije u istoj klasi je Milan Đorđević iz Jedriličarskog kluba Gemax, a u klasi Laser Standard ovogodišnji državni prvak je Dani Stanišić, Akademskog jedriličarskog kluba (AJK) Beograd. Najbolja u klasi Laser Radial je Milica Dukić iz istog kluba, a u klasi Laser 4,7 Tara Tošić, JK Gemax. Neprikosnovena u klasi Optimist je Ivona Kosor, AJK Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari