Članovi udruženja proizvođača „Stara Kosanica“ i „Rodni Glibaći“ iz MZ Kosanica su od USAID-a dobili donaciju u vrijednosti dvadeset hiljada evra, za nabavku silosa za skladištenje žitarica kapaciteta 100 tona. Oni su aplicirali preko FAO organizacije koja je prošla kod CHF-a.


Proizvođači u donaciji učestvuju sa 20-30 odsto svojih sredstava za nabavku prateće opreme, a sada očekuju raspisivanje tendera za nabavku četiri silosa po 25 tona. Objekat koji se nalazi na Kosanici koji je bio u vlasništvu JP „Lokalni putevi“ ustupila im je lokalna uprava i u njemu će silosi biti smješteni.

Proizvođači iz Kosanice i Glibaća su nosioci proizvodnje žitarica na teritoriji opštine Pljevlja i oko 20 proizvođača iz ove MZ je uključeno u organsku proizvodnju žita, prvenstveno heljde i ječma, što čini 90 procenata organske proizvodnje žita u Crnoj Gori. Oni su do sada imali problema sa skladištenjem žita, koje su skladištili u neuslovnim objektima.

Realizacijom ovog projekta problem bi bio u potpunosti riješen, jer propisno skladištenje žita uz ostale faze proizvodnje je uslov za dobijanje certifikata za organsku proizvodnju.

Jedini poljoprivrednik koji je do sada dobio sredstva kroz ovaj program je Vasilije Petrović, zemljoradnik iz Kosanice koji je nabavio traktor, traktorski utovarivač i frezu u vrijednosti oko 20.000 eura uz grant podršku od 50 odsto. Postupak aplikacije nije uopšte komplikovan, ako se pridržavate pravila organske proizvodnje, kaže Petrović.

– Ako koristite isključivo stajsko đubrivo i ne tretirate žitarice nedozvoljenim preparatima, a to potvrdi i komisija koja periodično vrši kontrolu, vrlo lako možete dobiti certifikat za organsku proizvodnju. Najteže je proizvode prodati, jer kod nas još nije zaživjelo tržište organske proizvodnje. Narod kupuje ono što mu je jeftinije i uopšte ne vodi računa o onome što je zdravije. U organskoj proizvodnji su ulaganja veća, a prinosi manji i zato smo mi skuplji, ističe Petrović i naglašava da je u prošloj godini zasijao pet hektara ječmom koji je plaćao 1,30 evra za jedan kilogram u Sloveniji i da je nakon prodaje na nuli, ali da će nastaviti sa organskom proizvodnjom jer za to ima uslova i nada se da će biti bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari