Čuveni nemački književnik, a potom i nobelovac koji je 1999. podržao bombardovanje SR Jugoslavije, danas se javno kaje zbog ovakvih stavova i političkog delovanja. Kaže, kada bi se sada našao pred takvim izborom, sigurno bi bio protiv. Domaća javnost na socijalnim mrežama burno je primila ovu „naknadnu pamet i s(a)vest“.

Grasovoj popularnosti ne doprinose ni saznanja da je pred kraj Drugog svetskog rata bio član SS jedinice. S druge strane, Jugoslavija je godinama objavljivala njegove knjige, kada o tome u Varšavi nije moglo ni da se sanja, pa je on na ovim prostorima čitan i cenjen.

„Ja nisam dobrovoljno pristupio SS-u. Prijavio sam se u mornaricu, hteo sam po svaku cenu da budem u podmornici, heroj pod vodom. Ali, tada već ništa nije bilo sa podmornicama i mene su regrutovali u SS-jedinicu, što se prećutkuje kada ljudi sude o tome sa današnjeg stanovišta“, objašnjava nobelovac.

Što se tiče podrške bombardovanju, kaže da nije bio svestan da je iza toga SAD i da se ta vojna akcija neće zaustaviti na Kosovu, te da će biti i mnogo „kolateralne štete“. Kada je Gras dobio Nobela, mnogi su smatrali da je ovo priznanje moglo i da sačeka, pa i da ga obiđe. Ulje na vatru dodalo je i objavljivanje memoarske proze „Ljušteći luk“ 2007, budući da je pisac upravo tu prvi put progovorio o učešću u nacističkim vojnim formacijama. Snažno brani stanovišta socijalizma, ali smatra da ovakvi pokreti danas nemaju snagu da utiču na svetski poredak. Gras ističe da živimo u trećem svetskom ratu, iako nije najjasnije kada i gde je započet, ali da su sva ratna žarišta povezana i to ničim drugim do naftnim žilama.

Rođen je u Gdanjsku 1927. Prvu zbirku objavio je 1956. Usledile su drame Ujak i Poplava. Pisanje Limenog doboša završeno je 1959. a roman je doživeo i ekranizaciju. Novela Mačka i miš objavljena je 1961, a Pseće godine 1963. Nakon ovoga Gras biva angažovan u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke. Bogat književni opus doneo mu je brojne književne nagrade i počasti.

Limeni doboš pripoveda o pacijentu psihijatrijske klinike koji kao trogodišnjak dobija doboš i odbija da se priključi svetu odraslih, svetu tromih duhova i učmalosti. Bez emocija i prisnijih kontakata sa svojom sredinom, sa mnogo cinizma demaskira stvarnost. Ispostavlja se da je ovaj izopštenik jedina zdrava osoba u svetu prepunom privida, laži i zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari