Uz 6. avgust, Dan rudara i Dan kompanije, Rudarsko-topioničarski basen Bor ove godine proslavlja i veliki jubilej – 110 godina rudarstva.

Razloga za zadovoljstvo i optimizam ima dosta, a o njima je na pres-konferenciji upriličenoj povodom rudarskog praznika govorio generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, koji je kao najveći uspeh istakao veliko angažovanje na raskrivanju rudnih ležišta i istražnim radovima, zahvaljujući čemu se ove i naredne godine očekuje značajno povećanje proizvodnje.

– Ono čime se mogu pohvaliti u minulom periodu između dva praznika kompanije izuzetno velika količina uklonjena raskrivke, što znači da se rudna ležišta otvaraju. Ponosan sam i na to što, zahvaljujući dobrim istražnim radovima, nemamo manje rudne rezerve, već ih stalno povećavamo, a uz to i proizvodnja raste. Ove godine očekujemo da će proizvodnja dostići 40.000 tona katodnog bakra, sledeće godine nivo proizvodnje će dostići 55.000 do 60.000 tona, a kraj 2015. godine, ukoliko počnemo eksploataciju rudnog tela Kriveljski kamen ili primarno Cerovo, proizvodnja će biti veća od 80.000 tona katodnog bakra – rekao je pored ostalog prvi čovek RTB Bor Blagoje Spaskovski. Novinarima je takođe predočeno da će sredinom naredne godine biti završena i nova Topionica i Fabrika sumporne kiseline, a radovi na ovim objektima se nakon kraćeg zastoja ubrzavaju. Sa novom Topionicom proizvodnja će biti povećana, a Bor će ponovo dobiti čist vazduh i nebo, kakvo je bilo pre 110 godina, naglasio je generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski.

Proslavi Dana rudara, Dana RTB Bor i jubileja prisustvovaće i brojni gosti i poslovni partneri. Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante, koji će predvoditi delegaciju visokih zvaničnika, ambasadora i predstavnika ambasada iz Kanade, Švedske, Finske, Australije, Velike Britanije i SAD, danas i sutra (5. i 6. avgust) biće gosti rudarskog Bora. Visoki gosti prvog dana posete Boru razgovaraće sa generalnim direktorom RTB Bor i njegovim saradnicima, potom će posetiti površinski kop Veliki Krivelj i borsku Jamu, a u popodnevnim satima razgledaće Zlotsku pećinu, saznaje Danas od PR RTB Bor Gorice Tončev Vasilić. Na Dan rudara koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante obići će sa delegacijom ambasadora pogon Topionice i rafinacije bakra Bor i gradilište nove Topionice, nakon čega će u opštini Bor biti organizovan svečani prijem, a gosti će prisustvovati i dodeli Šistekove nagrade.

– Obeležavanje Dana rudara Srbije 6. avgusta počeće tradicionalnom rudarskom budilicom, koja će proći svim gradskim ulicama i naseljima. Najboljim basenskim radnicima biće i ove godine uručena Šistekova nagrada, a ono što je interesantno je da će, posle puno vremena, jedan od dobitnika biti žena. Reč je o upravnici Flotacije u Majdanpeku Jeleni Đurić. Nagradu Inženjer Šistek dobiće i novi direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović, direktor topionice i rafinacije bakra Bor Boban Todorović i rudar Miroslav Stojanović. U večernjim satima RTB Bor poklanja građanima koncert Parnog valjka, koji će po tradiciji biti ispraćen velikim vatrometom – kaže Gorica Tončev Vasilić.

Povodom jubileja, 110 godina rudarstva u Boru u Narodnoj biblioteci Bor večeras će biti promovisana knjiga „110 godina Basena Bor“ autora Miroslava Radulovića, a bogat kulturno zabavni program povodom Dana rudara večeras će se odvijati u Majdanpeku. Počinje projekcijom starih filmova o Majdanpeku i rudniku na otvorenom, a tokom gradskog veselja koje će trajati do iza ponoći, nastupiće folklorni ansambli iz Rudne glave, Jasikova i Majdanpeka, a potom će sve prisutne zabavljati grupa „Zora“ iz Zaječara. Za svoje sugrađane majdanpečki rudnik bakra pripremio je i besplatno posluženje, pečenje sa ražnja uz sok i pivo na točenje. Kombinat bakra je i ove godine pružio finansijsku potporu brojnim manifestacijama u oblasti kulture i sporta koje povodom Dana rudara organizuju gradske ustanove i sportska društva.

Iz četiri preduzeća u penziju 138 rudara

Dan rudara Srbije i Dan kompanije, 6. avgust, po tradiciji je vreme kada će iz četiri zavisna preduzeća RTB Bor u penziju biti ispraćeno 138 rudara. Među zaposlenima koji su stekli uslove za penziju između dva rudarska praznika su i 23 žene, a uz redovnu otpremninu i novčanu nagradu kompanije, ovog 6. avgusta Rudnik bakra Bor napušta 38 rudara, Rudnik bakra Majdanpek 24, a iz Topionice i rafinacije u zasluženu penziju odlazi 73 radnika. Zaposlenima u borskom kombinatu bakra koji imaju 10, 20, 30, 35 i 40 godina radnog staža, kompanija će na Dan rudara Srbije po tradiciji uručiti jubilarne nagrade. Ove godine dobiće je 523 zaposlena, a visina novčane nagrade ranije je definisana Kolektivnim ugovorom preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari