Vremenske prilike tokom decembra i većeg dela januara išle su na ruku rudarima kopa „Drmno“. Od kraja januara, proizvodni proces na Površinskom kopu „Drmno“ odvija se u pravom zimskom ambijentu koji otežava rad zaposlenih ali ne utiče na realizaciju proizvodnog učinka, sigurno i pouzdano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta instaliranih u Kostolcu.


Proizvodnja uglja na kopu, je stabilna i u direktnoj zavisnosti od potreba i angažovanja kostolačkih termoenergetskih kapaciteta kao i popunjenosti deponijskog prostora. Tokom januara na kopu „Drmno“ iskopano je blizu 612.000 tona uglja. Dobri proizvodni rezultati ostvareni su i sa rudarskim sistemima angažovanim na otkrivanju uglja. Januarski plan premašen je za 20,5 procenata, što govori i o dobroj pogonskoj spremnosti rudarskih mašina.

Prema rečima Gorana Horvata, direktora Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE-KO Kostolac“ i pored teških uslova za rad ne treba očekivati veće problem koji mogu bitno uticati na odvijanje proizvodnog procesa i realizaciju proizvodnih obaveza: -Jeste u ovom trenutku teško i ljudima i mašinama, raditi na temperaturama od 10 stepeni ispod nule i po jakoj košavi. Ali, takav je rudarski posao. Ovakvi uslovi rada iziskuju mnogo veće angažovanje, oprez i dodatni napor zaposlenih angažovanih direktno na rudarskim mašinama, ali posebno onih radnika koji rade u službama održavanja jer je povećan broj intervencija na terenu. Obzirom na to da su preduzete sve neophodne mere za rad u otežanim uslovima očekujem da će se rudari izboriti sa zimskim nedaćama i da će uspeti da održe željeni nivo proizvodnje, kazao je Horvat.

Svi kostolački kapaciteti za proizvodnju električne energije rade punom snagom. Od početka godine do 28.januara, kostolačke elektrane su elektroenergetskom sistemu Srbije isporučile oko 486.267 MWh električne energije. Direktor Termoelektrane „Kostolac B“ Dragan Živić ističe da niske temperature poslednjih dana ne ugrožavaju rad termo-blokova: -Blokovi rade punom snagom, bez značajnih problema. Revitalizovani blok B2 kontinuirano održava visok nivo proizvodnje sa 351 megavatom, dok nerevitalizovani blok B1 radi sa 325 megavata. Dajemo sve od sebe da proizvodni proces teče u kontinuitetu a da eventualne zastoje efikasno i brzo otklanjamo. Pouzdan rad u ovom periodu beleže i blokovi Termoelektrane „Kostolac A“. Po rečima direktora ove elektrane, Radovana Bogdanovića blokovi A1 i A2, ukupne snage oko 300 megavata održavaju stabilnu proizvodnju električne kao i toplotne energije: -Domovi u Kostolcu, Požarevcu i okolnim naseljima su zagrejani zahvaljujući stabilnoj isporuci toplotne energije iz Termoelektrane „Kostolac A“, rekao je direktor Bogdanović.

Košava zaustavila bagere na kopu „Drmno“

Olujna košava, koja je duvala na području Stiga, zaustavila je prilikom najžešće oluje rudarske mašine na Površinskom kopu „Drmno“. Proizvodni proces na vršnim etažama, na kojima su angažovane rudarske mešine za otkrivanje uglja, obustavljen je iz bezbednosnih razloga u drugoj smeni a u večernjim satima vetar je onemogućio odvijanje proizvodnog procesa i na ugljenom sistemu. Udari vetra u dužem jednovremenom intervalu na kopu „Drmno“ dostizali su brzinu od 32 metara u sektundi ili oko 90 kilometara na čas. Inače, iz bezbednosnih razloga automatika na begerima reaguje na udare vetra veće od 20 metara u sekundi. Obzirom na činjenicu da je popunjenost deponija uglja dobra, zastoj u proizvodnom procesu na kopu „Drmno“ ne utiče na redovno snabdevanje i rad termoenergetskih potrojenja. Snabdevanje termoenergetskih postrojenja vrši se sa deponija na kojima se nalazi 414.000 tona sitnog uglja. Termoelektrana „Kostolac A“ raspolaže sa količinom od 95.000 tona, a na deponiji Termoelektrane „Kostolac B“ nalazi se 320.000 tona sitnog uglja. Inače, prema rečima Gorana Horvata, direktora Direkcije za proizvodnju uglja u Privrednom društvu „TE – KO Kostolac“, teška mehanizacija kostolačke kompanije učestvovala je i u akciji spasavanja ljudi koji su sa svojim vozilima ostali zavejani na putu koji prolazi duž istočne granice kopa „Drmno“ do sela Kličevac kao i na magistralnom putu Požarevac – Veliko Gradište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari