Pitanje bezbednosti i policijske saradnje, naročito u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala bile su glavne teme sastanka ministra policije Ivice Dačića u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog tužioca Leni Brauerom i njegovim zamenikom Brusom Švarcom, koji se bavi pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala.

Ministar Dačić je ukazao tom prilikom, navodi se u saopštenju MUP Srbije, da je Ministarstvo pravde SAD praktično najvažniji partner srpske policije, jer su u okviru tog resora FBI i druge bezbednosne agencije.

– Ocenili smo da je naša saradnja do sada bila izuzetno dobra i saglasili se da postoje mnoge oblasti u kojima tek treba da unapredimo saradnju – naglasio je ministar. Jedna od takvih aktivnosti, istakao je Dačić, jeste i zajednička izrada procene pretnje od organizovanog kriminala na području našeg regiona i procena pretnje kada je reč o terorizmu.

Ministar Dačić je rekao i da su njegovi sagovornici „najvišom mogućom ocenom“ ocenili saradnju sa MUP-om i Ministarstvom pravde Srbije i podsetio na niz značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i u borbi protiv trgovine narkoticima.

– Takođe, visoko je ocenjena i naša aktivnost u primeni zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom i dogovoren je nastavak saradnje sa Maršal servisom, koji se bavi ne samo zaštitom svedoka, nego i oduzimanjem imovine stečene organizovanim kriminalom u SAD – naglasio je Dačić.

Za naredne dane, Dačić je najavio i nastavak razgovora sa predstavnicima Ministarstva pravde SAD, sa direktorom FBI i sa drugim bezbednosnim agencijama u okviru tog ministarstva, ali i sa predstavnicima Ministarstva za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari