Sumirajući utiske o stepenu realizacije plana proizvodnje električne energije na blokovima B1 i B2, direktor Termoelektrane „Kostolac B“ Dragan Živić ukazao je da su ostvareni proizvodni rezultati zadovoljavajući: -Imali smo nekoliko zastoja, koji nisu bili samo zbog otkazivanja opreme na bloku, već smo morali u nekoliko navrata da se prilagođavamo uslovima bloka B1, gde su bili prisutni produženi zastoji i rasterećenje bloka po nalogu dispečera.

Sa radom bloka B2 smo zadovoljni, imamo odlične zalihe kvalitetnog uglja određene granulacije, imamo dovoljno hemikalija za proizvodnju demineralizovane vode, tako da do kraja ove godine očekujemo izvanredne proizvodne rezultate na bloku B2. Rad bloka B2 u Termoelektrani „Kostolac B“ u mesecu martu je bio izuzetno stabilan i ovaj termokapacitet je proizvodio električnu energiju sa maksimalnom snagom od 350 megavata, po nalogu dispečerske službe, dok je u prvim danima aprila ovaj blok bio zaustavljen na nekoliko dana, rekao je direktor Termoelektrane „Kostolac B“ Dragan Živić. -Početkom ovog meseca, tačnije 4. aprila, zbog povećanih gubitaka demi vode i oštećenja cevnog sistema kotla, zaustavili smo blok B2. Zatim je usledila sanacija, koja je trajala nepuna četiri dana, a blok B2 je 8. aprila vraćen na elektroenergetsku mrežu. Ovaj zastoj je iskorišćen ne samo za sanaciju cevnog sistema kotla, već i za sanaciju dve sekcije i kratkog spoja na elektrofilteru, zatim oštećenog ozida tri mlina.

U drugoj polovini aprila radiće se pripremni radovi za ispitivanje procesa sagorevanja u ložištu, u cilju optimizacije sagorevanja bloka B2, najavio je direktor Živić: -Treba reći da je za vreme ovog zastoja izvršen i pregled svih uređaja i neophodnih podešavanja, tako da su naši zaposleni između ostalog obavili pregled ulaza u kotao, prokontrolisani su mlinovi kao i udarno nosnih ploča. U mašinskoj sali je rađene neophodne radnje vezane za turbogenerator, koje nisu iziskivale isključivanje prekretnog stroja na turbogeneratoru. Pepeo i šljaka sa bloka B2 se transportuju na deponiju u Ćirikovcu, u obliku guste hidromešavine odnosa 1:1. Ovaj sistem predstavlja jedno od najsavremenijih rešenja koje je primenjeno u našoj zemlji: -Zajednički sistem blokova B1 i B2 za transport pepela i šljake nedavno je posetila inspektorka Sektora za kontrolu i nadzor u Braničevskom okrugu Gorica Ćurčić, pri Ministarstvu za energetiku, razvoja i životne sredine. Inspektorka Ćurčić je ovom prilikom prokontrolisala rad sistema za transport pepela i šljake i naložila da se urade određene tehničko-tehnološke mere u postrojenju za pripremu guste hidromešavine pepela i šljake, a dva puta mesečno podnosićemo izveštaj nadležnoj republičkoj inspekciji, rekao je direktor Dragan Živić, istakavši: – U izveštaju, koji smo već poslali, vidi se da je ovo postrojenje radilo u skladu sa planiranim i projektnim vrednostima. Zastoj bloka B2 smo takođe iskoristili za otklanjanje neispravnosti ovog sistema, koji su mogli biti završeni za kratko vreme od nekoliko dana. Određeni zahvati biće urađeni za vre me stajanja oba bloka u Termoelektrani „Kostolac B“, kada i blok B2 bude ušao u redovni remont ovog leta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari