Dr Dragoljub Ivanović



grupa građana



– Mi kao grupa građana „Za bolji život“ dali smo podršku koalicionoj vlasti u kostolačkoj opštini što smo i obećali tokom njenog formiranja, pomagali smo u svim projektima i na svim poslovima koji su rađeni tokom protekle godine, ali i ukazivali i na neke propuste. Oni nisu bili ljudskog, već čisto tehničkog, administrativnog karaktera proisteklih na relaciji Gradska opština- grad Požarevac.

Jednostavno, ta saradnja je u nekim segmentima zatajila, pogotovo u finansijskom delu gde je ponekad dolazilo i do zastoja u protoku sredstava koja su nam opredeljena. Pre nekoliko dana na sastanku u Požarevcu su otklonjeni svi nesporazumi, a što se nas tiče najbolje bi bilo da ta sredstva na osnovu kojih smo i formirali budžet budu kod nas jer je to bolje i za nas, a i za grad Požarevac. Trenutno to nije moguće, iz prostog razloga što još nemamo kompletno formiranu opštinsku upravu, nemamo šefa odseka za finansije i javne nabavke tako da u ovom trenutku kod nas nema ko to da vodi. Što se tiče nas, mi ne podržavamo ovu vlast zbog toga što nam se neka stranka dopada, mi jednostavno želimo da pomognemo građanima Kostolca i okolnih sela, oni su nam ukazali poverenje, bez obzira što nam na toj podršci zameraju iz opozicionih stranaka.

Slavica Pavlin Rokvić

DSS

– Protekle godine stvarani su elementarni uslovi za rad, a ova i sve naredne treba da opravdaju postojanje te Gradske opštine. Mi smo i u predizbornim obećanjima navodili rešavanje osnovnih životnih problema naših građana, kao što su primera radi dobijanje ličnih isprava ovde, u Kostolcu, zatim započeti neke projekte što bi uslovilo i zapošljavanje, pre svega nekvalifikovane radne snage koje Kostolac ima mnogo. Smatram da ovaj grad decenijama unazad nije koristio prirodne resurse koje ima, kao što su Dunav, Dunavac i Kanal, kao i topla voda koja iz kostolačkih termoelektrana u ogromnim količinama odlazi u Dunav. Kostolac sa okolnim selima raspolaže plodnom zemljom, ali i pomenutom toplom vodom što daje velike mogućnosti za određene projekte, poput izgradnje plastenika u kojima bi se gajilo ukrasno cveće ili rano povrće, a samim tim zaposlio i određeni broj ljudi koji godinama čekaju na posao. Ne možemo se oslanjati isključivo na Privredno društvo TE-KO Kostolac koje ne može da reši sve naše probleme, ne može da apsorbuje svu nezaposlenu radnu snagu, pogotovo ne tu nekvalifikovanu. Stvoreni su elementarni uslovi za rad i sad moramo da pokažemo da ova opština s nekim ozbiljnim razlogom postoji.

Vladica Branković

LDP

– Kao odbornici Liberalno demokratske partije, u proteklih godinu dana, od formiranja Gradske opštine Kostolac aktivno smo učestvovali u svim aktivnostima. Iako opozicioni odbornici, u svakom momentu kritikujući ponekad ishitrena rešenja, iz oblasti donošenja budžeta, rebalansa istog, funkcionisanja same opštinske Uprave, davali smo konkretne predloge i sugestije. Smatrali smo da je bilo od velike važnosti, a na samom početku rada Skupštine skretali smo koaliciji na vlasti pažnju da je potrebno više javnosti u radu, odnosno veće prisutvo medija i sredstava javnog informisanja. Imali smo primedbu i na neka personalna rešenja u samom Veću, što je u određenim situacijama prouzrokovalo i izazvalo određenu nesposobnost i neinventivnost u rešavanju gorućih problema. Ako bismo na kraju bili u prilici da ocenom od 1 do 5 prikažemo celokupan rad Gradske opštine Kostolac od formiranja, onda je to između trojke i četvorke. Insistiramo i dalje da i sami građani, kako Kostolca, tako i okolna četiri naselja svojom građanskom inicijativom imaju većeg udela u radu Gradske opštine Kostolac.

Dragan Atanacković

SNS

– U odnosu na obećanja u procesu formiranja, Gradska opština Kostolac evidentno nije dobila, ne malo, nego ništa. Jedno od njih izrečeno za govornicom bilo je da iz svake tone iskopanog uglja Gradska opština Kostolac dobija jedan posto vrednosti te tone, a bilo je i obećanja da će ona imati i svoj budžet. Posle godinu dana nema ni budžeta, nema ni tog procenta od tone uglja, nema ni sredstava od naknade za zaštitu životne sredine. Primera radi, Gradskoj opštini Obrenovac pripada 95, a Gradskoj opštini Lazarevac 100 posto od sredstava ubranim na njihovim teritorijama. Zašto nema budžeta? Zato što je u Zakonu o budžetskom sistemu u članu 25 izričito rečeno da statutima gradova i Statutom grada Beograda moraju da se definišu izvori finansiranja gradskih opština. Gradska opština Kostolac ni u takozvanom budžetu za 2010. ni u ovom za 2011. godinu nema definisane izvore finansiranja, nema onu takozvanu prihodnu stranu, to je evidentno, tako da ni to obećanje nije ispunjeno. Našoj opštini je iz budžeta grada Požarevca koji iznosi više od dve milijarde dinara opredeljeno nešto više od 40 miliona dinara za materijalne troškove, i ništa više. Ostalo su pretpostavke da će biti para na osnovu konkursnih projekata kod Fonda za zaštitu životne sredine, kao i za naknadu od eksploatacije uglja. U Zakonu stoji da ubrana sredstva po tom osnovu pripadaju onoj teritoriji na kojoj se vrši eksploatacija, niko ne može da stavi Gradsku opštinu Kotolac u red svih ostalih, da konkuriše za ta sredstva. Njoj mora da pripadnu sredstva u određenom procentu, obimu. Niko ne spori da deo pripada i gradu Požarevcu. To se isto odnosi i na sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine, znači stanite u red, pa šta dobijete, i ako dobijete. Iz pomenutih razloga mi smo glasali protiv takvog budžeta. Kako se na kraju ipak uspelo nešto i da uradi? Pa uspelo se zahvaljujući velikoj pomoći Privrednog društva TE-KO Kostolac koje je limitirano, i biće sve više u tom pogledu, a kako se stvari dalje ovde odvijaju ne treba uopšte očekivati da se nešto promeni što se tiče grada Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari