Pre pe pola veka, sa još uvek svežim sećanjima golog otoka, bez televizijskog programa i novinarstvom koje je bilo toliko slobodno da se nije gubila glava, samo karijera, nije sigurno bilo moguće objaviti senzacionalnu vest da je Pokret nesvrstanih osnovala Amerika. Svuda je pisalo Tito, Nehru, Naser, pa čak i davno zaboravljeni Car Hajle Selasije.


Ništa slobodniji novinari, u to vreme, Amerike i Rusije, naravno, nisu ni pomišljali da čačkaju mečku. Moguće je da je sve urađeno u tako dobroj i uspešnoj konspiraciji, da se ni mnogi odvažni i slobodoumni nisu dosetili jadu. Važna ranija, a i kasnija dešavanja u potpunosti potvrđuju tezu da je pokret nesvrstanih osnovala Amerika, kao i da je u svim najvažnijim događajima Tito u potpunosti izvršavao ulogu koju mu je odredila Amerika i time stekao ogromne kredite u mađunarodnim odnosima, naravno uz veliku podršku kaubojske diplomatije. Bez toga ništa ne bi bilo moguće, pa ni nesvrstani.

Ovako su tekle stvari. Usred jačanja i zatezanja blokovske politike pedesetih godina, pretila je opasnost da mnogi sitni, nejaki i nerazvijeni priđu Varšavskom paktu. Na tome je svim sredstvima radila Sovjetska diplomatija. Zapadna diplomatija nikako nije znala kako da spreči Rusiju da privuče stotinak država kojima zapad nikad nije bio blizak, posebno Holandija, Engleska i Francuska kao kolonijalne sile. SAD su odabrale Tita, koji se po njihovom nalogu pre toga dva puta usprotivio nekažnjeno moćnom SSSR-u (naravno uz presudnu zaštitu zapadne diplomatije, a ne zato što je bio mudar i sposoban), da sprovede plan osnivanja nesvrstanih, tako da Rusima sklone ispred nosa trećinu čovečanstva, a da oni imaju nad njima kontrolu.

Kako ni kod babe nema džabe, Tito je morao da deli kamaru poklona svim tim državnicima i državama. Šta je davao državnicima teško da se otkrije, a državama je javno poklanjao traktore, kombajne i druge poljoprivredne mašine. Odakle Jugoslaviji tada toliko mašina, kad pre toga nismo imali ni za nas? Prosto ko pasulj. Amerikanci su zavrnuli uši Viliju Brantu da Nemačka mora da plati ogromnu ratnu oštetu Jugoslaviji (u sadašnjim vrednostima više stotina milijardi dolara) od kojih su izgrađeni svi pogoni u Rakovici, plaćeni pokloni budućim nesvrstanima i Titu ostalo mnogo pride, tako da se tada u Jugoslaviji živelo bolje nego ikada. Ništa složeno. Nemoj da se kurčiš protiv Amera, samo dogovori tante za kukuriku i mirno spavaj. Da je Tito bio srbin, sigurno bi iz inata rekao neću, ja se borim protiv imperijalizma.

I patak Dača se u crtanjcima setio da „ako ne možeš da ga pobediš – ti mu se pridruži“. Mi smo u istoriji umesto pridruživanja iz inata dokazivali svoju neustrašivost i protiv najjačih uvek ratovali. Ratovali smo protiv turaka kada su bili najjači, protiv Austrougara kada su bili najjači, protiv Nemaca kada su bili najjači i na kraju i protiv reprezentacije celog sveta, da bi pokazali svu besmislenost i štetnost srpskog mentaliteta.

Eto tako, posle pola veka, opet kod nas sva sila nesvrstanih. Ovog puta smo se izgleda malo prizvali pameti pa takav samit hoćemo da iskoristimo i u privredne svrhe. Naravno da ni to nije slučajno. Dobro jutro Srbijo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari