Slovenački premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Slobodan Janković pozdravili su, pre dva dana u prestonici Slovenije, srpskog ministra finansija Mirka Cvetkovića kao predsednika buduće vlade u Beogradu. Na pitanje novinara da li to Janša i Janković znaju ko je novi premijer Srbije, Cvetković je odgovorio: „Videćemo još, videćemo.

Slovenački premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Slobodan Janković pozdravili su, pre dva dana u prestonici Slovenije, srpskog ministra finansija Mirka Cvetkovića kao predsednika buduće vlade u Beogradu. Na pitanje novinara da li to Janša i Janković znaju ko je novi premijer Srbije, Cvetković je odgovorio: „Videćemo još, videćemo…“, dok je ljubljanski gradonačelnik dobacio: „To smo mi čuli, ipak smo mi u EU, to je budući predsednik vlade“, dodavši i da je on to čuo „od glasa javnosti“.
Da li bi premijer Slovenije i gradonačelnik Ljubljane izašli u javnost sa takvim „saznanjem“, a da nisu sigurni u njenu istinitost, i ako je to tačno kako je moguće da birači u Srbiji od slovenačkih političara saznaju ko će se nalaziti na čelu „njihove“ vlade naredne četiri godine?
U Demokratskoj stranci za Danas kažu da građani Srbije nisu diskriminisani u odnosu na građane Slovenije, jer su „i oni sami svedoci da se već duže vreme spekuliše sa nekoliko imena političara koji bi mogli da zauzmu mesto budućeg premijera, a među njima je Mirko Cvetković.“
– Onog trenutka kada predsednik Tadić bude zvanično objavio ime mandatara buduće vlade, to će biti kraj svih nagađanja. On to još nije uradio, tako da smo svi i dalje u domenu spekulacija – navode u DS-u.
Na pitanje kada će biti saopšteno ime kandidata za premijera, u toj stranci kažu da ne bi želeli da nagađaju da li će to biti „za dva ili pet dana“ ali da će to, svakako, biti vrlo brzo.
– Građani Srbije izlaze na izbore, zaokružuju svoje kandidate ali pri tom znaju da tek od izbornih rezultata mnogo toga zavisi. Nekoliko kandidata se pojavljuje u javnosti i Cvetković je sigurno među njima. Da li će on zaista to i postati, odnosno da li su slovenački zvaničnici dobro obavešteni, to još ne znamo. To što se dogodilo u Ljubljani je, čini mi se, više vrsta signala koji bi oni možda voleli da vide na tom mestu ili čak izraz gostoprimstva, u smislu da se Cvetkoviću nekako ugodi i da se on oseća prijatno – kaže za Danas profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.
Stojiljković navodi da mnogi faktori utiču na formiranje političke situacije u Srbiji i da biznismeni, crkva, zvaničnici Evropske unije i svi drugi ključni igrači iz različitih oblasti signaliziraju željena i neželjena rešenja.
Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić ocenjuje za Danas da informaciju koju su „ispalili“ Slovenci o budućem premijeru nije konačna i potpuno istinita, jer to još nije gotova stvar.
– Moguće je da Cvetković bude premijer, ali pregovori i dalje traju i svedoci smo koliko su komplikovani, odnosno zavisni od raznih činilaca. To što je rekao premijer Slovenije ne mora ništa da znači, a i ako je pogrešio to za njega neće biti velika stvar – smatra Nikolić.
Prema njegovim rečima, u Srbiji su aktivne razne obaveštajne službe, a posebno su jake engleska, nemačka, hrvatska, pa i slovenačka.
– Bilo bi smešno poverovati da ovako bitan deo Evrope nije dobro obaveštajno pokriven. Pitanje je samo ko je bolje, a ko lošije informisan – ocenjuje Nikolić.
Naš sagovornik naglašava da strane obaveštajne službe ipak ne rade baš najbolje, jer smo svedoci, recimo, „da niko živ ne zna ni da li je Ratko Mladić u Srbiji“.
– Postoje samo nagađanja koja malo znače. Čelnici EU bacaju mrežu na slepo, pa ako pogode, odlično – zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari