Opština Negotin jedna je od 18 u Srbiji u kojoj se realizuje projekat „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“, koji sa 45 miliona evra finansira Nemačka, razvojna banka, što je bio jedan od povoda posete Lea Krojca, rukovodioca odeljenja za Jugoistočnu Evropu i Kavkaz ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, Kristofa Ajhena i sekretara za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu, predstavnike Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i Nemačke razvojne banke.

Domaćin visokoj nemačkoj delegaciji, predsednik opštine Negotin Milan Uruković, zahvaljujući se na značajnim projektima koje su nemačke institucije realizovale na području opštine Negotin, ocenio je da su one omogućile kvalitetnije uslove života i rada meštana naše opštine, potencijalnih investitora i boravka gostiju.

– Opština Negotin je vrlo ozbiljan i pouzdan partner sa kojom naše institucije imaju izuzetnu saradnju. Takođe, rukovodstvo opštine Negotin je vrlo savremeno, energično i radi u cilju napretka opštine Negotin – smatra Leo Krojc, koji je zajedno sa nemačkom delegacijom obišao toplanu „Veljko Vlahović“, u kojoj je, zahvaljujući donaciji od 400.000 evra i učešćem opštine Negotin od 120.000 evra, počela rehabilitacija i modernizacija sistema grejanja. Kako saznajemo , u toplani u naselju „Veljko Vlahović“ ugrađen je novi kotao snage 3,5 MW, čija je vrednost oko 100.000 evra, u planu je zamena toplovoda dužine oko 230 m, ugradnja novih podstanica.

– Naš prevashodni cilj biće povezivanje pojedinačnih kotlarnica koje zagrevaju stambene objekte, ali i gradske institucije, škole, bolnicu, banke, u dva odvojena sistema: Borska i Veljko Vlahović. Na taj način, osim što će biti smanjen broj dimnjaka, a time poboljšan kvalitet vazduha u gradu, korisnici će imati znatno bolje grejanje. Takođe, stvoriće se mogućnost priključenja novih korisnika, ovoga puta to će biti vlasnici stanova i kuća lociranih uz trasu novih toplovoda, a u drugoj fazi u planu je toplifikacija celog grada. Krajnji cilj je manja cena i efikasniji sistem grejanja za veći broj korisnika u gradu – najavio je Čedomir Banković, direktor JKP“Badnjevo“.

Inače, ovaj projekat sređivanja toplane predstavlja deo IV programa rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji za koju su Vlade Srbije i Nemačke, kao i Nemačka razvojna banka (KfW) obezbedili 56,25 miliona evra. Sredstva su namenjena rešavanju problema u toplanama – unapređenju tehničkih kapaciteta, smanjenju emisije štetnih gasova i efikasnijem korišćenju energije, a poboljšanim sistemom daljinskog grejanja biće obuhvaćeno približno milion stanovnika Srbije.

Nova ulaganja

Leo Krojc je u razgovoru sa rukovodstvom opštine Negotin najavio da će Nemačka pored 81 miliona evra za projekte u oblasti energetike, infrastrukture i razvoja demokratije, po juče potpisanom projektu, Srbiji uskoro odobriti još 40 miliona evra namenjenih izgradnji elektrodistributivnog sistema. Za vreme boravka u Negotinu Nemačka delegacija obišla je Vinariju „Matalj“ i Rajačke pivnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari