Posle afere sa tzv. lažnim fakturama, koja mesecima potresa leskovački Dom zdravlja, direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević ocenjuje da je jedno od rešenja problema dobrovoljni odlazak prekobrojnih stomatologa. Oni bi, po dogovoru, napustili kolektiv uz korišćenje tzv. socijalnog programa.

Posle afere sa tzv. lažnim fakturama, koja mesecima potresa leskovački Dom zdravlja, direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević ocenjuje da je jedno od rešenja problema dobrovoljni odlazak prekobrojnih stomatologa. Oni bi, po dogovoru, napustili kolektiv uz korišćenje tzv. socijalnog programa.
Prema analizama koje su obavljene u samom Domu zdravlja, trenutno je u Službi stomatologije devedeset zaposlenih višak među kojima je polovina lekara. Ranijim socijalnim programom iz Službe stomatologije otišlo je 16 lekara, medicinskih sestara i tehničara.

Dug spisak sumnjivih

Direktor Doma zdravlja dr Nebojša Dimitrijević, pored ranijih 13, nedavno je podneo još 21 krivičnu prijavu protiv stomatologa i sestara. Ovoga puta, krivične prijave su podnete protiv jedanaest stomatologa i deset sestara zbog sumnji da su od jula 2007. godine do februara 2008. godine u protokolima i kartonima prikazivali stomatološke usluge koje nisu izvršili, a kasnije su uredno fakturisane i naplaćene od Fonda zdravstvenog osiguranja.

Inače, samo za namirenje ličnih dohodaka, Dom zdravlja bi Službi stomatologije trebalo svakog meseca da obezbedi oko deset miliona dinara, ali Fond zdravstva za sve namene obezbeđuje oko 6,5 miliona dinara. Zbog stalnog minusa na računu, lekari i medicinske sestre, koje rade po učinku, primaju neredovno samo minimalac.
Podsetimo, direktor leskovačkog Doma zdravlja dr Nebojša Dimitrijević podneo je Opštinskom tužilaštvu 34 krivične prijave i to najpre protiv 13 lekara i sestara, a zatim i protiv 21 stomatologa i stomatoloških sestara zbog krivičnog dela prevare u službi, falsifikovanja službenih isprava i zloupotrebe službenog položaja. Najnovije krivične prijave su podnete protiv jedanaest stomatologa i deset sestara zbog sumnji da su od jula 2007. godine do februara 2008. godine u protokolima i kartonima prikazivali stomatološke usluge koje nisu izvršili, a kasnije su uredno fakturisane i naplaćene od Fonda zdravstvenog osiguranja. Zbog lažnih faktura, stomatolozi i medicinske sestre imali su znatno veću zaradu nego što je stvarno bio njihov učinak. Falsifikovanjem faktura o pruženim uslugama, procenjuje se u Domu zdravlja, ova ustanova, ali i Republički fond zdravstva, oštećeni su za više miliona dinara, ali će precizan iznos biti utvrđen posle detaljnije analize i veštačenja.
Prve sumnje u ispravnost faktura javile su se početkom godine kada je leskovačka filijala Fonda zdravstvenog osiguranja vratila Domu zdravlja fakture vredne oko dva miliona dinara uz preporuku da se obavi provera i o tome napiše detaljan izveštaj.
U Domu zdravlja je samo nekoliko dana posle tog prvog saznanja o „naduvanim fakturama“ odlučeno da se formira komisija koja je posle mesec dana rada utvrdila da zaista postoje nepravilnosti u radu više doktora stomatologije. Više lekara i stomatoloških sestara je saslušano i oni su, uglavnom, priznali da su navodili usluge koje, u stvari, nisu pružili, jer su na taj način ispunjavali radnu obavezu i dobijali „normalnu“ platu.
U krivičnim prijavama je navedeno da su fakturisane lažne usluge kod pacijenata čije lečenje plaća Fond zdravstvenog osiguranja, kao što su trudnice, porodilje i deca do osamnaest godine života. Tako se, na primer, događalo da su navodno lečene trudnice koje su toga dana bile u porodiljskoj sali, što je, ispostavilo se, bila obična – neistina!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari