Najstarija i najduža međunarodna, turistička sportsko-rekreativna kajak, kanu i veslačka regata TID (Tour international Danubien), boravila je u podunavskom naselju Dobra, u opštini Golubac, čiji su meštani priredili srdačan doček. Trasa regate je od Ingolštata u Nemačkoj do sela Sveti Đorđe u Rumuniji na ušću Dunava u Crno more. Put je dug 2.455 kilometara i trajaće 75 dana.


Ove godine u regati je 135 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske i Australije. Regati su se u Beogradu pridužili predstavnici Italije, Hrvatske i po prvi put jedan kajakaš iz Kine.Regata prolazi kroz deset država. Na dunavskom putu su i četri evropske prestonice: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd. Kroz Srbiju regata će putovati 16 dana, zaustaviti u 14 mesta i posetiti 11 gradova ili opština.

Kajakašima iz celog sveta domaćini organizuju razne dodatne programe kojima učesnike upoznaju sa kulturom, istorijom, folklorom, običajima i turističkom ponduom. Tokom plovidbe Dunavom kroz Srbiju kajakašima će se priključiti oko 40 kajakaša i kanuista. Najmlađa učesnica ove godine je Ivona Milovanović iz Beograda koja ima nepunih pet godina i vesla sa svojim roditeljima. Organizator regate je Odbor za turizam Kajakaskog saveza Srbije u saradnji sa Turističkim organizacijama gradova i opština duž reke Dunav. Dunavska regata, 56 po redu, na putu od Nemačke do Rumunije prošla je i kroz dva naselja u Braničevskom okrugu, Veliko Gradište i Dobru, u opštini Golubac. Meštani Dobre, Turistička organizacija i rukovodstvo opštine Golubac priredili su srdačan doček i večeru sa tradicionalnim srpskim menijem-svinjskom pečenicom.

– Ovo je ujedno i prilika za domaćine da predstave turistički i privredni potencijal svojeg kraja kao i Srbije, rekao je na dočeku vođa regate Dejan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari