Američki predsednik Barak Obama rešio je da pooštri mere protiv američkih pojedinaca i kompanija koji koriste zemlje takozvane poreske rajeve i druge „uzane kanale“ za izbegavanja plaćanja poreza. Cilj najavljenih mera Obame jeste da sakupiti 210 milijardi dolara u budžetu u narednih deset godina. Obamin predlog verovatno će naići na otpor američkog poslovnog lobija koji se većbuni da su ovakvi predlozi neumesni u periodu teške ekonomske krize.

  Ono što je sigurno jeste da se ovim otvara epska borba sa vodećim moćnicima u američkoj trgovini. Analitičari su saglasni da je direktan obračun sa velikim biznisom najveća promena poreske politike američkih preduzeća od 1986.

„Plan će umanjiti konkurentnu sposobnost američkih kompanija na inostranim tržištima, što ne znači samo smanjenje radnih mesta, veći takođe smanjenje ekonomskog rasta u SAD“, kaže Džon Kasteljani, predsednik trgovinske asocijacije velikih kompanija. Predlozi će naročito pogoditi farmaceutsku industriju, oblast tehnologije, finansija i druga preduzeća – među njima i Goldman Saks, Majkrosoft, Proktor & Gembl, koje većim delom operišu u inostranstvu ili imaju pomoćne službe u poreskim rajevima kao što su Kajmanska ostrva.

Objavljujući predlog novog zakona, ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je da je Bela kuća preduzela korake u cilju okončanja „neodržive“ prakse od koje su nepošteno profitirale kompanije i bogati pojedinci. „Nažalost, imamo poreski zakon koji daje biznismenima, koji investiraju i otvaraju radna mesta u inostranstvu, kompetetivnu prednost nad onima koji investiraju i otvaraju radna mesta u SAD“, izjavio je Gajtner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari