Američke federalne rezerve spremne su da upumpaju 540 milijardi dolara u tržište akcija, i naj taj način se pridruže ostalim zemljama sveta u pokušaju oživljavanja finansijskog tržišta.

I dok su Japan i Francuska proširili svoju pomoć bankama, Federalne rezerve SAD obezbedile su pomoćzajedničkim fondovima koji su pogođeni više nego što su procenjivali investitori usled zabrinutosti zbog likvidnosti.

U saopštenju Federalnih rezervi navodi se da je glavni cilj „poboljšati likvidnost novca tržišnih investitora, njihovu sposobnost da se suoče sa svakim novim amortizacionim zahtevom i njihovu spremnost da investiraju novac u tržišne instrumente“. Ovo je treći pokušaj za mesec dana da Federalne rezerve pomažu tržištu kapitala.

U međuvremenu, iz Bušove administracije stižu uveravanja da će biti učinjenio sve što je moguće kako bi se obračunali s finansijskom krizom koja preti da gurne zemlju u duboku recesiju. Iako su agresivne mere većpreduzete, ministar finansija Henri Polson kaže da će biti potrebno vreme kako bi se stvari vratile na pravi kolosek.

Polson je obećao da će njegova vlada uraditi sve što treba da savlada kreditnu krizu. „Nedavne usaglašene mere Federalnih rezervi i ministarstva finansija, jasno pokazuju da će naša vlada uraditi ono što je potrebno da bi značajno ojačala naše banke i finansijske institucije. To će im omogućiti da povećaju obim finansiranja potrošnje i poslovnih ulaganja koji pokreću rast američke privrede“, obećao je sekretar za finansije Polson. Govoreći o Kini, Polson je rekao da je privreda te zemlje otpornija od drugih na svetsku privrednu krizu. „Svetska finansijska tražišta prolaze kroz najozbiljnije potrese u skorijoj istoriji i ova finansijska kriza je počela da utiče negativno na stvarno stanje u privredama i u SAD i širom sveta. Kina oseća potres takođe, ali na sreću se očekuje da njena privreda bude važan motor globalnog rasta u ovom periodu“, poručio je američki ministar finansija govoreći o svetskoj privrednoj i finansijskoj krizi. „Moramo da shvatimo da je kineski privredni rast prilika za američke kompanije i potrošače, za naše proizvođače, izvoznike i investitore“, rekao je Polson.

Buš pozvao svetske lidere na samit

Vašington – Predsednik SAD DžordžBuš pozvao je juče lidere zemalja Grupe 20 na samit u Vašingtonu 15. novembra povodom globalne ekonomske krize. Članice Grupe 20 jesu: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, Britanija, SAD i EU. AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari