"Dodatno stranačko zatezanje autoriteta i ponižavanje Vojvodine": Šta nam je pokazala zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade? 1Foto: Danas/A. L.

Sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade bila sve samo ne ono za šta se predstavlja, jer se ovde i o krpljenju rupa na putevima najzabačeniih sela odlučuje u Beogradu, smatraju sagovornici Danasa.

– To je bio sastanak koji je ozvaničio jedinstvo politike Srpske napredne stranke u zatiranju Vojvodine. Zakon o finansiranju Vojvodine nije donet od 2008. godine, a nismo mogli čuti ni kada će to biti. Povod da se sastanu je zapravo dogovor oko raspodele korupcionaškog plena koje im daju kineske kompanije koje u Vojvodini rade bez tendera. Poput izgradnje saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“, za koji se procenjuje da će SNS uzeti milijardu evra – rekao je dr Miroslav Ilić, pokrajinski poslanik Pokreta slobodnih građana.

Nema više nikakvih prepreka, kako ističe, da se korupcionaške kineske kompanije dovode u Vojvodinu, koja je postala njihov plen, pa je ovo bio zapravo „dogovor o kolonijalnom ropstvu Vojvodine, za račun bogaćenja SNS-a“.

Miroslav Samaržić, politikolog, smatra da sednica nije imala nikakav značaj jer ista hiper centralizovana stranka, vlada i na republičkom i pokrajinskom nivou.

– Nikakva regionalna autonomija ne postoji, niti lokalne samouprave ovde o bilo čemu odlučuju. Događaj je upriličen da bi se malo skrenula pažnja, da se stvori iluzija kako je Pokrajinska vlada nekakav autonomni partner, a svi znamo da nije. Vlada Vojvodine nama ovde ne znači ništa. Da su različite partije na različitim nivoima vlasti još bi mogli i pričati, postojala bi i izvesna napetost. Ovako, Vojvodina je samo slovo na papiru.

Kako objašnjava, u Zrenjaninu gde živi, lokalna vlast ne donosi nikakve odluke, nego one stižu iz Beograda preko takozvanih koordinatora. Građani to svakodnevno osete i posledice su veoma negativne.

– Kako neko iz Beograda može da odlučuje gde će se u Zrenjaninu graditi put a gde ne? Lokalna samouprava je likvidirana, a mi kao građani nemamo uticaj na lokalni razvoj – dodao je on.

"Dodatno stranačko zatezanje autoriteta i ponižavanje Vojvodine": Šta nam je pokazala zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine, smatra da Pokrajinska vlada nema nikakve veze sa boljitkom života stanovnika Vojvodine.

Ovaj sastanak je ističe bio „unutarpartijska ujdurma, zatezanje autoriteta prema Maji Gojković, što se prema Pokrajini redovno radi“.

– Ono što je nezapamćeno ponižavajuće jeste da premijer, koji inače isto iz Novog Sada, što je načelno lepo, dolazi ovde da priča o tome kako će država da investira u Pokrajinu, u deo zemlje koji najviše doprinosi budžetu Srbije. I dalje nije donet Zakon o finasiranju Vojvodine, koji je kamen temeljac svega. Svaki pravnik će vam reći da bez toga, sve ostale stvari koje radite su pravno nemoguće, od održavnja puteva pa redom. Dakle, oni nisu pričali ni o tom minimumu koji treba da se vrati Vojvodini, ispada da nama ovde neko nešto poklanja, a zapravo samo oduzima – nastavio je Jovanović.

Sigurno da ima skivenih razloga zašto je sednica održana baš sada, jer kako kaže, deluje kao da im se žurilo, pa su izabrali 23. oktobar, zbog čega je i upriličena čitava ova proslava sa sve vatrometom.

– Svi znamo da bi njima više odgovarao datum ulaska srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ali nije moglo da se čeka. Delovalo je sve kao odrađivanje posla o kom ne žele puno da pričaju – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari