Dodela nagrada nacionalnim predstavnicima na međunarodnim takmičenjima 1foto Nenad Mihajlovic

Dodela nagrada nacionalnim predstavnicima Srbije na svetskim takmičenjima – Global Teacher Prize i Yidan Prize održaće se sutra, najavljeno je iz Udruženja „Živojin Mišić“.

Najbolji edukatori Srbije koji predstavljaju Srbiju na Global Teacher Prize su Vesela Mačkić, učiteljica u OŠ “Ivan Gundulić” iz Novog Sada i Mladen Šljivović, profesor fizike u Gimnaziji Zaječar iz Zaječara.

Na Yidan Prize takmičenju predstavljaju nas Ljiljana Lazarević, učiteljica OŠ “Mihailo Petrović Alas” iz Beograda i Đura Pađan, nastavnik informatike OŠ “Vladislav Ribnikar” iz Beograda.

Yidan Prize se dodeljuje u oblasti projekta i istraživanja u obrazovanju i naši kandidati su konkurisali za oblast obrazovnih projekata.

Vesela Mačkić je idejni tvorac projekta “Organske bašte” u okviru koga su deca zajedno sa roditeljima napravila plastenik u školskom dvorištu u Čenaju, gde zajedno gaje biljke, uče o njima kroz sve predmete i koje mogu da koriste u svojoj užini te je kreirala i projekat “Zdrava užina”.

Pored toga, projekat je nastavila i u Novom Sadu tako što je osmislila prvu urbanu baštu novog sada na platou kod Kulturne stanice Svilara gde deca iz gradske sredine imaju priliku da gaje biljke i da na taj način doprinose ozelenjavanju grada.

Profesor Mladen Šljivović je zahvaljujući svom entuzijazmu i učešću na raznim projektima, Gimnaziju Zaječar svrstao u 10 STEM školi u Evropi.

Sa svojim učenicima sa kojima ima razvijenu sekciju fizike za darovite osvojio je 32 nacionalne nagrade na takmičenjima.

Mladen svoje časove povezuje sa životom i iskustvom učenika, tako što sa svojim učenicima igra društvene igre Jenga ili Terraforming Mars, gde zajedno ispituju sadržaj zemljišta na Marsu, uslove koji su potrebni za postojanje vode, živog sveta i slično.

Autor je i igre Hembizika (nagrada na konkurusu „Ruke u testu”), u kojoj učenici sami kreiraju pitanja iz gradiva, a koja je predstavljena na stručnim skupovima u Helsinkiju i Beogradu.

Ljiljana Lazarević, trenutno radi na realizaciji Pilot projekta „Učionica kakvu želim“, čiji je idejni tvorac.

Osnovni zadatak ovog programa je razvoj preduzetničkih veština, negovanje aktivizma i solidarnosti, razvijanje kreativnih potencijala, upoznavanje sa crowdfounding načinom prikupljanja sredstava, a sve u cilju filantropije i stvaranja humanih i boljih uslova u okruženju u kojem deca žive i obrazuju se.

Projekat kojim nastavnik Đura Pađan aplicira predstavlja inicijativu da se inovira nastavni proces kroz primenu informacionih tehnologija.

Ideja je da se uvrsti programiranje u sve aspekte primene informacionih tehnologija i da se postigne međupredmetna korelacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari