Opština Petrovac na Mlavi godinama može da posluži za primer mnogima po odnosu prema izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije.

U toku je još jedna akcija koja im omogućava što pristojniji život u novoj sredini. Naime, izbegla lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje žive na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, zainteresovana za program dodele paketa građevinskog materijala u maksimalnom iznosu do 9.000 evra u dinarskoj protivrednosti paketa po porodičnom domaćinstvu, mogu da se prijave od 20.11 2015. zaključno sa 31.12.2015. godine.

Navedena stambena rešenja dodeljuju se u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP).

Paketi građevinskog materijala dodeljuju se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to: za izgradnju/rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju/dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju/zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje/zamenu elektro i vodovodnih instalacija i druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptaciju kojom bi se nepokretnost dovela u stanje za upotrebu i stanovanje.

Da bi korisnik dobio stambeno rešenja uslov je da nema rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji ni u zemlji porekla i da nije ništa prodao ni obnovio u zemlji porekla. Svi uslovi su pobrojani u tekstu javnog poziva koji je dostupan na sajtu www.petrovacnamlavi.rs. Sve informacije zainteresovani korisnici mogu dobiti i telefonom na broj 062-101-72-57.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni projekat Republike Srbije vredan je 335 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pomoć 5,5 miliona

Kako smo nedavno izvestili, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu uručeni su ugovori predstavnicima 61 opštine, odnosno grada, među kojima su svih osam opština Braničevskog okruga. Ugovore je svečano uručio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade i predsednik komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije.

Opština Petrovac na Mlavi dobila je oko 5,5 miliona dinara a ugovor je primio predsednik opštine Radiša Dragojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari