Dodeljena nagrada „Prosvetitelj“ najboljem nastavniku Srbije 1Foto: Fondacija Alek Kavčić

Za pobednika prvog ,,Prosvetitelja“ Srbije izabran je nastavnik Mladen Šljivović, saopštila je Fondacija Alek Kavčić.

Nagrada „Prosvetitelj” je simbol zahvalnosti za izuzetan doprinos u obrazovanju, inovativne metode nastave, i podsticanje ljubavi prema učenju među mladima.

Ima za cilj da prepozna i nagradi izvanredne učitelje, nastavnike i vaspitače koji su svojim radom ostavili dubok uticaj na obrazovanje i razvoj budućih generacija u Srbiji.

„Ova nagrada takođe ima za cilj da bude i zaštitnik profesije, jer je usmerena na poštovanje svih nastavnika koji streme visokim etičkim standardima i kvalitetu obrazovanja. Kroz ovo prestižno priznanje, želimo nastavnike što više da inspirišemo da budu kreativni i inovativni. Osim toga, ideja je da ih predstavimo kao osobe koje su, zbog svog znanja i umeća, u društvu prepoznate po svom integritetu“, poručio je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić, koja je i organizator ovog događaja.

Iz Fondacije kažu da je među više od hiljadu prijava, u polufinale takmičenja za najboljeg prosvetitelja ušlo prosvetnih radnika, koji su odabrani na osnovu svoje posvećenosti, inovativnosti i uticaja na lokalnu zajednicu.

Od njih 15, izdvojilo se četvoro finalista, a to su: učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva, vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice i nastavnik fizike Mladen Šljivović iz Zaječara.

Šljivović je rekao da nagradu posvećuje svim finalistima i dodaje da iako mu je ponekad teško da se bavi ovim poslom, oni su ti koji mu daju vetar u leđa.

„Znam da nisam sam“, rekao je on.

Na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti svi finalisti su predstavljeni kroz kratke filmove, posle čega je je proglašen dobitnik glavne nagrade od milion dinara, kao i četiri dobitnika pratećih nagrada od po 100.000 dinara.

Dobitnici nagrada dužni su da svoj nagradni fond od 100.000 dinara potroše na sledeći način: 40 odsto iznosa novčane nagrade je lični deo i nagrađeni ga troše kako žele, a 60 odsto treba da ulože u finansiranje jednog svog projekta iz oblasti obrazovanja.

Publika je imala priliku da svojim glasovima na sajtu „Prosvetitelj” izabere svog favorita, i to je ove godine nastavnik Mladen Đuričić.

Samim tim, škola u kojoj Mladen predaje, gimnazija ,,Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu, je ponela laskavu titulu ,,Svetionik obrazovanja“.

Nagradu ,,Počasni Prosvetitelj“ za životno delo u oblasti obrazovanja mladih dobio je prof. dr Vojislav Andrić.

Skulptura ,,Prosvetitelj“ je umetničko je delo, rad skulptora Bogdana Dobrote.

Predstavlja figuru nastavnika, koji jednom rukom drži knjigu, kao simbol znanja, a iz dlana druge ruke izranja zvezda, kao simbol đaka koji se tokom školovanja osnažuju da pronađu svoj put i mesto u svetu. Ova nagrada simboliše nastavničku profesiju i njen značaj za budućnost Srbije, saopštili su iz Fondacije Alek Kavčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari