Dodeljene diplome polaznicima druge generacije Danasove škole novinarstva (VIDEO) 1Foto: Danas/Radenko Topalović

U redakciji lista Danas danas su dodeljene diplome polaznicima druge generacije Danasove škole novinarstva. Nakon nekoliko meseci, tokom kojih je bilo i teorijskih predavanja i praktičnog rada, našu školu završilo je uspešno 16 mladih ljudi.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović pohvalio je sve polaznike škole i poželeo im sreću u daljem karijernom razvoju.

„Vi ste druga generacija Danasove škole novinarstva, koja će postati tradicija, a nadam se i brend. Svi bi želeli da postanu novinari, ali nadam se da smo uspeli da vas odvratimo od te namere radom ovih nekoliko meseci. Ako ste baš zapeli da budete novinari, želim vam puno sreće. Među vama ima pre svega puno talentovanih, kako mi kažu kolege koje su više radile sa vama, a to je potencijal srpskog novinarstva koje je odavno propalo“, rekao je kratko naš glavni i odgovorni urednik u svom šaljivom maniru.

Nakon kraćeg govora, polaznicima su dodeljene diplome.

Dodeljene diplome polaznicima druge generacije Danasove škole novinarstva (VIDEO) 2
Foto: Danas/Radenko Topalović

Da se na fakultetima zapravo malo susreću sa tim kako novinarstvo zapravo funkcioniše, istakla je jedna od polaznica škole, Isidora Martać.

„Ušla sam sa nekom dozom straha i nisam znala šta mogu da očekujem, ali trenutak kada je započela praksa i ceo proces rada, uključenja nas u novinarski posao je zapravo pokazao svima nama kako novinarstvo funkcioniše, makar delom, kao i šta sve možemo mi kao pojedinci i novinari zapravo da uradimo kada radimo neke određene teme, kako se dolazi do nekih informacija i na koji način unapređujemo nas same kao ličnosti“, dodala je Martać.

Pored programa, mentori su takođe dobili pohvale.

„Kao i mnogi mladi, bila sam donekle razočarana novinarstvom na fakultetu, zato što je bilo previše teorije, a ni malo prakse. Sviđa mi se kako je koncipirana škola, zato što ima dosta prakse, zato što su mentori posvećeni polaznicima… Mislim da mladi imaju nedovoljan broj prilika, pogotovo u novinarsvu u našoj zemlji“, rekla je polaznica Milica Nešić.

Jovan Đukić, polaznik Danasove škole novinarstva i student Fakulteta političkih nauka smera za Međunarodne odnose, istakao je da mu to nije predstavljalo prepreku, te da je „mnogo toga naučio“.

„Pozitivno sam iznenađen samom koncepcijom škole, jer nisam puno toga ni očekivao. Ne zato što u pitanju Danas ili zato što su u pitanju mediji, već zbog načina na koji su mladi tretirani u zemlji, kako se prema njima ophodi. Najiskreniji da budem, mislio sam da će ovo biti samo jedan primer jeftine radne snage“, istakao je Đukić.

Kada je u pitanju sam koncept škole, polaznici su najčešće isticali odnos teorijskog i praktičnog dela.

„Dobili smo redakcijski rad, kako se zapravo radi. Bilo je malo teorije, objašnjeno nam je ono što je bitno, a kasnije smo sami radili“, istakao je Marko  Čonjagić.

Kao i prve godine Danasove školice novinarstva, u uži izbor su ulazili i polaznici koji nisu primarno sa novinarskih smerova.

„Nikad se nisam bavila novinarstvom, ali volim da pišem. Imala sam toliko prilika da upoznam užasno kvalitetne, obrazovane ljude koji stvarno nameravaju da naprave neku promenu ovde i to je neprocenjivo iskustvo“, istakla je polaznica Lidija Lazarević.


Ove godine na konkurs se prijavilo više od 70 zainteresovanih za pohađanje Danasove škole, a predstavnici Danasa imali su težak posao da odaberu one koji će činiti drugu generaciju polaznika.

Ukupno 17 polaznika, od kojih je 16 uspešno završilo, proteklih meseci imalo je priliku da sa urednicima i novinarima našeg lista pređe osnovne novinarske forme i upozna iskusne novinare, nakon čega su tokom drugog dela programa tri meseca imali praktični deo u redakciji i rad sa mentorima.

Polaznici su, osim veština pisanja osnovnih novinarskih formi poput vesti i izveštaja, stekli i znanje o novim platformama i formatima, te o specifičnostima onlajn novinarstva i toga kako mediji u svrhu informisanja koriste društvene mreže i istraživanje publike.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Dodeljene diplome polaznicima druge generacije Danasove škole novinarstva (VIDEO) 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari