Dodeljene nagrade EU za istraživačko novinarstvo: Prva nagrada novinarima CINS-a 1Foto: Nenad Dimić

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Teodora Čurčić, Ivana Milosavqević i Vladimir Kostić su dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2024. godinu.

Oni su danas u Beogradu dobili nagradu za istraživačku priču „Agencija za hostese, kupovinu glasova i milioni u kešu“ koja se bavi kupovinom glasova tokom izbora u Srbiji.

Nagradu dodeljuje organizacija Thomson media kandidatima na Balkanu i Turskoj a prema rečima stručnog žirija koji su činili Ljubica Gojgić i Perica Grujić ove godine je bilo rekordnih 20 kandidata za nagradu.

Drugo mesto su dobili novinari BIRN-a Gordana Andrić i Aleksandar Đorđević za istraživanje „Lažne isplate, fiktivna predavanja, kako su milioni za ugrožene završili u tuđim džepovima“. Prema rečima Gordane Andrić trebalo im je oko dve i po godine istraživanja za njihovu priču.

Treće mesto su podelili novinari BIRN-a Anđela Milivojević za istraživanje „Bila sam nemoćna“ koje se bavi pitanjem osvetničke pornografije u Srbiji koja se zahvalila na hrabrosti žena koje su govorile za istraživanje i takođe novinar BIRN Radmilo Marković za njegovu priču o organizovanom kriminalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari