Dodeljene stipendije mladim naučnicama 1Foto: V. Andrić/Danas

Jovana Despotović, naučna saradnica u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, Tijana Milićević, naučna saradnica u Institut za fiziku u Beogradu i Alena Stupar, naučna saradnica na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, dobitnice su nacionalne stipednije „Za žene u nauci“ za 2022. godinu.

Njima su uručene stipednije u iznosu od po 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a ovaj novac mlade naučnice uložiće u dalja istraživanja.

Fokus istraživanja Jovane Despotović, koja je nedavno doktorirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, je molekularna biologija kolorektalnog karcinoma.

Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na poljoprivredne sredine.

Fokus istraživanja Alene Stupar je baziran na primeni različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem bezbednih „zelenih“ rastvarača u cilju izolovanja bioaktivnih komponenti iz biljnih sirovina.

Kako je rečeno na današnjoj svečanosti u Vladi Srbije, program nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ je deo istoimene međunarodne inicijative koju su 1998. pokrenuli kompanija Loreal i Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija UNESKO čiji je cilj podrška i afirmacija istraživačica.

U Srbiji je ovaj program pokrenut 2010. i do sada su dodeljene 32 stipendije iz različitih oblasti prirodnih nauka u ukupnom iznosu od oko 20 miliona dinara. U našoj zemlji program se sprovodi u partnerstvu kompanije Loreal, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKO-m i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Nacionalne stipendije su namenjene mladi, naučnicama, do 35 godine starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se tri stipendije.

Čestitajući dobitnicama ministarka nauke Jelena Begović je istakla da su od ukupnog broja svetskih istraživača 33 odsto žene, što je, kako je ocenila, poražavajuće i ukazuju da će borba za ravnopravnost trajati još neko vreme.

Ona je dodala da je u Srbiji mnogo bolja situacija jer na naučnim institutima radi 60 odsto naučnica, a na fakultetima ih je 53 odsto, a žene su na čelu 10 od 11 instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu.

– Posao naučnika nije od osam do četiri, posao naučnika je životna posvećenost, i rad vikendom, rad noću i rad u kontinitetu, a mi kao žene moramo u sve to da uklopimo i druge životne obaveze – rekla je ministarka, koja je i sama naučnica.

Od kako je program „Za žene u nauci“ pokrenut na globalnom nivou, stipednije je dobilo oko 3.900 naučnica iz 110 zemalja.
Pet naučnica je nakon ovog priznanja dobilo i Nobelovu nagradu, rečeno je na današnjoj svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari