Dok policija i dalje raspetljava klupko velike korupcionaške afere na ovdašnjem Pravnom fakultetu, koja je dobrano protresla temelje visokog obrazovanje ne samo u Šumadiji, već i u Srbiji, a u kojoj, ako je suditi prema (ne)zvaničnim najavama, osim već pohapšenih profesora i saradnika, ima još aktera od imena i „ugleda“, dotle nadležni na Univerzitetu u Kragujevcu nastoje da situaciju u toj visokoškolskoj instituciji (Univerzitetu) koliko-toliko vrate u redovno stanje.

Dok policija i dalje raspetljava klupko velike korupcionaške afere na ovdašnjem Pravnom fakultetu, koja je dobrano protresla temelje visokog obrazovanje ne samo u Šumadiji, već i u Srbiji, a u kojoj, ako je suditi prema (ne)zvaničnim najavama, osim već pohapšenih profesora i saradnika, ima još aktera od imena i „ugleda“, dotle nadležni na Univerzitetu u Kragujevcu nastoje da situaciju u toj visokoškolskoj instituciji (Univerzitetu) koliko-toliko vrate u redovno stanje. Tako su minule sedmice na Univerzitetu u Kragujevcu javnosti predstavljeni najbolji studenti ovdašnjih fakulteta, kojima su, tom prilikom, uručena rešenja o dodeli ovogodišnjih stipendija iz posebnog univerzitetskog Fonda, formiranog 2005. uz finansijsku podršku grada. Rešenja o ovogodišnjim stipendijama, koje na mesečnom nivou iznose 7.000 dinara, dobilo je jedanaestoro najboljih studenata Mašinskog, Ekonomskog, Agronomnskog, Medicinskog, Pravnog, PMF, Tehničkog, Učiteljskog i Filološko umetniočkog fakulteta Univerziteta u Kragujevca.
Jedanaestoro najboljih akademaca izabrano je na konkursu među 16.000 studenata kragujevačkog Univerziteta. Svi imaju visok prosek ocena (preko 9), niko od nije dosad izgubio godinu, niti u tekuću preneo ispit iz prethodne godine. Uručujući im rešenja o ovogodišnjim stipendijama, rektor Univerziteta dr Miloš Đuran najpre je primetio da već 20 godina iz Kragujevca i Srbije u svet odlaze najkvalitetniji mladi kadrovi.
– Vreme je da se taj trend napokon prekine, i to stvaranjem uslova za njihov dalji razvoj i društvenu afirmaciju kod nas. Dajući stipendije najboljim studentima, Univerzitet u Kragujevcu želi da pokaže da brine o njima i motiviše ih za dalje napredovanje i ostanak u Srbiji – rekao je dr Đuran.
Među najboljim visokoškolcima kragujevačkog Univerziteta je i Sanja Ilić Ćoćić, student pete godine Medicinskog faklulteta, koja je za vreme studija dobila bebu. Dosadašnji prosek ocena joj je oko 9,5, a dosad je, veli, čak 15 puta konkurisala za razne stipenije. Minule sedmice napokon ju je i dobila. – Volela bih da specijaliziram internu kardiologiju, i nadam se da ću ostati ovde da radim, odnosno da neću morati karijeru da gradim u inostranstvu – kaže Ilić Ćoćić.
Njen kolega sa Mašinskog fakulteta Novak Nikolić planira da, po okončanju redovnih, upiše postdiplomske studije, ali još uvek nije siguran da li će to učiniti ovde ili u inostranstvu. – Želim da ostanem u Srbiji i da stečenim znanjem doprinesem svojoj državi. Da li će tako i biti zavisi, međutim, i od uslova koji mi ovde budu ponuđeni – kaže Nikolić.
Ovogodišnju stipendiju Univerziteta dobila je i Jelena Đorđević, najbolji student kragujevačkog Pravnog fakulteta. Prosečna ocena joj je 9,78 i planira da se, po završetku studija, posveti razvoju pravne teorije. Nije se izjasnila da li će se tim poslom baviti na ovdašnjem Pravnom fakultetu, ili negde drugde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari