Dodeljeno 19 ugovora o donaciji za pokretanje biznisa 1Foto: Zoran Panić

U svečanoj sali Grada Pirota danas su uručeni ugovori o donaciji za samozapošljavanje i zapošljavanje 19 novih korisnika u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“ koji realizuje nemačka organizacija Help u saradnji sa Gradom Pirotom.

Oni su dobili pomoć u opremi u iznosu od po 2.400 evra. Potpisnici ugovora će pokrenuti uslužne, poljoprivredne i zanatske delatnosti.Ugovore su uručili gradonačelnik Vladan Vasić i senior menadžer organizacije Help za ekonomski razvoj Maša Bubanj.

-Prvi put konkurišem kod HELP-a, konkurisala sam i kod Filijale NSZ koja mi je takodje odobrila sredstva i planiram da otvorim radioniocu za proizvodnju slanbih torti, rolata i slanih kolača. Bez posla sam već devet godina i pokrećem samostalni biznis. Ova oprema mi puno znači jer imam tržište, posebno restorane u gradu- kaže Biljana Živković, jedna od 19 korisnika koja je dobila pomnoć u opremi.

Biljana Dimitrijević dobija plastenik i namerava da se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća na otvorenom.

– Znači mi što ću dobiti plastenik i opremu. Prvi put konkurišem i nameravam da se ozbiljno bavim plasteničkom proizvodnjom povrća- kaže ona.

Miljan Pešić počinje sa proizvodnjom kozmetike, deterdženata i sredstava za higijenu.

– Prvi put sam konkurisao i krećem sa ovim biznisom jer imam već veliko interesovanje tržišta- kaže Pešić.

Projekat finansiraju Vlada Nemačke i ciljni gradovi i opštine uključeni u projekat, a realizuje organizacija Help u saradnji sa lokalnom samoupravom Pirota.

-Sa Pirotom saradjujemo od 1999. godine na raznim projektima. Do sada smo ovde podržali 433 korisnika sa opremom za pokretanje biznisa. Sa današnjim ugovorima u Pirotu smo kroz ovaj projekat podržali 40 korisnika. Korisnici koji su danas potpisali ugovore pokreću devet uslužnih, šest poljoprivrednih i četiri zanatske delatnosti. Pratimo kako se sve to odvija u praksi i 74 posto korisnika koji su dobili pomoć u opremi je aktivno u poslu koji su pokrenuli. Za nas i nemačku Vladu koja finansira ove projekte je to veoma važno- kaže Maša Bubanj.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se zahvalio na dosadašnjoj uspešnoj saradnji sa Help-om.

– Saradnja traje 11 godina. Podržana su 433 korisnika u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz jedanaest projekata ekonomskog osnaživanja. Pored poljoprivrede, tu su i uslužne i zanatske delatnosti. Nadam se da ćemo sa Help-om nastaviti saradnju jer ima još dosta posla- kaže Vasić.

Grad Pirot saradjuje sa nemačkom organizacijom Help već 11 godina. Učešće grada za ov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari