Najveće priznanje opštine Pljevlja, nagradu „20. novembar“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima dobili su posthumno Uzeir Bećović i Momčilo Vučetić, a u kategoriji pravnih lica Javna ustanova Osnovna škola „Salko Aljković“.

Nagrade koje se dodjeljuju svake druge godine sastoje se od diplome i novčanog iznosa (1000 evra), biće uručene 20. novembra za Dan opštine Pljevlja. „Žiri je izboru pristupio krajnje odgovorno i sa maksimalnom pažnjom, cijeneći jednako sve prispjele predloge o predloženim kandidatima. U potpunosti svjestan značaja odluke koju donosi, žiri je jednoglasno donio ovakvu odluku“, rekao je predsjednik žirija Milojko Lučić.

Uzeir Bećović (1936-2008.) je cijeli radni vijek proveo u Pljevljima radeći odgovorne i značajne poslove. Tokom višedecenijskog rada objavio je 25 knjiga, pretežno o kulturnoj baštini Pljevalja. Dvadeset godina je bio direktor Međurepubličke zajednice za kulturnu i prosvjetnu djelatnost i u tom periodu je uspio da objavi 103 časopisa „Mostovi“ i 374 knjige domaćih autora, čime je doprinio da Pljevlja u regionu postanu poznati kulturni centar. Za života je dobio 60 društvenih priznanja i nagrada, od čega su dva državna i četiri priznanja iz inostranstva. „Čovjek je vječiti dužnik zavičaju, a zavičaj nerijetko zna da bude poslednji koji zapazi i na pravi način vrednuje čovjekov rad i rezultate, na primjeru Uzeira Bećovića se potvrđuje“, napisano je u predlogu za nagradu.

Momčilo Vučetić (1947-2007.) je bio potpredsjednik Izvršnog odbora SO Pljevlja, direktor Direkcije javnih prihoda opštine Pljevlja i ministar za privredu i unutrašnju trgovinu u Vladi SRJ. Biran je za delegata u Vijeću opština Skupštine Crne Gore, a u više saziva je bio poslanik u Skupštini Crne Gore i odbornik u SO Pljevlja. Za svaki posao koji je obavljao preporučivali su ga visoka profesionalnost, odgovornost, hrabrost, plemenitost, humanost i skromnost. Javna ustanova Osnovna škola „Salko Aljković“ je kroz svoje skoro četrdesetogodišnje postojanje iznjedrila generacije briljantnih intelektualaca, naučnih radnika, umjetnika, sportista i radnika drugih zanimanja. Škola je osnovana 1971. godine kao Treća osnovna škola, a 1974. godine dobila je naziv koji i danas nosi. Trenutno školu pohađa 1132 učenika sa kojima radi 67 prosvjetnih radnika. Ono što je prema ocjeni žirija ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu preporučilo za najveće opštinsko priznanje su poboljšanje uslova za odvijanje nastavnog procesa, kao i rezultati koje su učenici postigli poslednjih godina. Njihov uspjeh je na gornjoj granici prosjeka u Crnoj Gori, što su pokazala testiranja koja već treću godinu sprovodi istražni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari