Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik svečano su juče otvorili novosagrađenu Osnovnu školu „Srbija“ na Palama uz poruku srpskog predsednika da je „odgovornost Srbije da vodi računa o našem narodu gde god se on nalazio“.

Predsednik Srbije je rekao da je poseban trenutak za svakog kada otvara školu, pa tako i za njega „danas, ovde, na Palama i u RS“. Novu zgradu škole koju pohađa oko 670 učenika osveštali su mitropolit Dabrobosanski Nikolaj i vladika Vasilije sa sveštenstvom.

– Kroz istoriju trajala je naša borba za obrazovanje i opismenjavanje i od suštinske važnosti je stvaranje uslova za mlade, ali i za one u poznim godinama, gradnjom škola, infrastrukturnih objekata i puteva – rekao je Tadić.

On je izrazio nadu da će mladi ljudi steći znanje ovde, gde imaju i Univerzitet i da će moći da nastupaju na svakoj tački u svetu i Evropi.

– Veliko je zadovoljstvo i za nas u Srbiji da imate modernu školu u kojoj ćete učiti naš jezik i kulturu i vaša je obaveza da to prenesete i na sledeće generacije – rekao je Tadić, dodajući da će tako proslaviti „ime našeg naroda i doprineti boljim vezama Srbije i RS“.

Izražavajući zadovoljstvo što je za nešto manje od godinu od ideje do realizacije izgrađena moderna škola u Palama, premijer RS je rekao da se „političari mere“ po onome što iza sebe ostave.

– Ovo je divan dan za Pale i RS i divno je danas biti ovde među vama i sa predsednikom Srbije – rekao je Dodik, dodajući da će vlada u Banjaluci nastaviti da razvija ne samo Pale nego celu RS.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je gradnja škole „još jedan dokaz da je RS celovita i nedeljiva, a naše ustavno pravo je da se povezujemo sa bratskom Srbijom u skladu sa Specijalnim paralelnim vezama“.

 

SILAJDŽIĆ: Udar na suverenitet BiH

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić uputio je dodatnu tačku dnevnog reda za današnju sednicu Predsedništva BiH koja se odnosi na boravak predsednika Tadića na Palama. Zamenica srpskog ambasadora u BiH Ljiljana Borovčanin u ponedeljak je saopštila da će Tadić boraviti na Palama, ali da „celokupnu organizaciju ove posete vrši Protokol Vlade RS.“ Silajdžić smatra da takav odnos „predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, ali i nametanje entiteta RS kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama“. Silajdžić će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocenu ustavnosti naziva škole na Palama. Tadić je prethodno izjavio da se Srbija nikada neće mešati u unutrašnje stvari BiH ali će da ohrabri svaki dogovor koji BiH vodi ka evropskim integracijama. „Srbija će biti garant Dejtonskog sporazuma i učiniće sve da ohrabri svaki dogovor legitimnih predstavnika naroda koji žive u BiH, i entiteta“, kazao je Tadić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari