Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da je neukusno kada bosanskohercegovački političari okrivljuju druge za situaciju u kojoj se zemlja nalazi. „Raste umor od uloge ‘lošeg momka’, koju neki domaći političari pripisuju međunarodnoj zajednici.

Kriviti druge za situaciju u kojoj se nalazite jednostavno postaje, najblaže rečeno, neukusno. Niko ne kaže da smo mi izuzeti od kritike, ali domaći političari moraju prihvatiti svoju odgovornost“, kazao je Incko u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Visoki predstavnik tvrdi da njegov poslednji govor u Ujedinjenim nacijama o stanju u BiH nije bio usmeren protiv RS i njenih građana, ističući da je RS „deo Dejtona“. „Drago bi mi bilo kada u budućnosti ne bi bilo više potrebe da kritički pišem o vođstvu RS. Znači, moja kritika se ni u kojem slučaju ne odnosi na samu Republiku Srpsku i njene građane. Priče da je Republika Srpska nekako ugrožena od stranog faktora ili od države ne stoje“, naveo je Incko.

Kada se radi o predsedniku RS Miloradu Dodiku, Incko je ocenio da bi on „mogao biti lokomotiva za čitavu zemlju“, ali da to nije uvek tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari