Bakir Izetbegović, zamenik predsednika Stranke demokratske akcije, Dragan Čović u ime koalicije oko Hrvatske demokratske zajednice BiH i Željko Komšić, lider Demokratske fronte, juče su potpisali sporazum o deset principa na kojima će se zasnivati vlast te tri stranke na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou u Bosni i Hercegovini.

Samo koji sat kasnije u Banja Luci je potpisan sporazum o nastavku koalicione saradnje i zajedničkom formiranju vlasti između SNSD (Milorad Dodik), Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije.

Lider Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je da njegova stranka, koja inače zagovara građansku orijentaciju, ni u Vladi FBiH ni u Veću ministara BiH neće tražiti pozicije koje pripadaju Bošnjacima i Hrvatima. A na pitanje da li to znači da će pretendovati na srpske pozicije, Komšić je rekao: „Računajte šta ostaje. Ostaju i ostali“.

Izetbegović i Komšić su, kako prenose bosansko-hercegovački mediji podvukli, da je juče potpisani sporazum kompatibilan sa sporazumom koji su SDA i DF ranije potpisali sa Savezom za promjene iz Republike Srpske. Izetbegović je rekao da je u juče potpisani sporazum uneto ono što je zahtevao koalicioni partner HDZ BiH, HNS: izmene izbornog zakona i očuvanje nacionalnog identiteta.

Na zanimljivo pitanje kakav je sada odnos Dragana Čovića, lidera Hrvata, prema savezu sklopljenom sa SNSD i Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, Čović je u utorak najpre dao delfijsko objašnjenje, da bi zatim precizirao da „Nema nikakvog razloga da se bilo ko ljuti na mene… Između mene i Dodika ne postoje ‘talovi’ i ‘dilovi’. Osim sa svojom krvnom vezom ja nemam ni sa kim druge veze koje stvaraju ekstra obaveze.“ Ipak, Čović je dodao da će se „na korektan i odgovoran način“ pratiti događaji u Republici Srpskoj i konstitutivna sednica Narodne skupštine na kojoj će se znati ko ima većinu, SNSD ili Savez za promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari